Blog

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – danie, które kiedyś często jadłam przygotowując je na bazie sosu ze słoika. Wszystko się zmieniło z chwilą, gdy postanowiłam taki sos przygotować samodzielnie i przekonałam się, że jest to banalnie proste. Danie wychodzi pyszne i aromatyczne, a jego przygotowanie zajmie nam tylko kilkanaście minut. Sam sos składa się z kilku prostych składników: ketchup, miód i ocet ryżowy lub sok z cytryny.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200g piersi z kurczaka
  • 100g ryżu basmati lub innego
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki ananasa
  • 10g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos: 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu, 6 łyżek octu ryżowego lub soku z cytryny.
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – opis przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Wszystko razem podduś do miękkości. Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem, dodaj mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że kurczak w tym daniu będzie niezwykle delikatny. Tak przygotowanego kurczaka dodaj na patelnię i podsmażaj, aż mięso się zetnie. W międzyczasie przygotuj sos: 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu, 6 łyżek octu ryżowego lub soku z cytryny. Na patelnię dodaj kawałki ananasa – ok. 1/2 puszki oraz wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dolej odrobinę wody. Podaj z ugotowanym ryżem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 563kcal
Białko: 27,3g
Tłuszcze: 7,5g
Węglowodany: 90,8g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.