Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – danie, które kiedyś często jadłam przygotowując je na bazie sosu ze słoika. Wszystko się zmieniło z chwilą, gdy postanowiłam taki sos przygotować samodzielnie i przekonałam się, że jest to banalnie proste. Danie wychodzi pyszne i aromatyczne, a jego przygotowanie zajmie nam tylko kilkanaście minut. Sam sos składa się z kilku prostych składników: ketchup, miód i ocet ryżowy lub sok z cytryny.
Składniki (2 porcje):
- 200g piersi z kurczaka
- 100g ryżu basmati lub innego
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1/2 puszki ananasa
- 10g oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sos: 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu, 6 łyżek octu ryżowego lub soku z cytryny.
- przyprawy: sól, pieprz
Kurczak słodko-kwaśny z ryżem – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Wszystko razem podduś do miękkości. Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem, dodaj mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że kurczak w tym daniu będzie niezwykle delikatny. Tak przygotowanego kurczaka dodaj na patelnię i podsmażaj, aż mięso się zetnie. W międzyczasie przygotuj sos: 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki miodu, 6 łyżek octu ryżowego lub soku z cytryny. Na patelnię dodaj kawałki ananasa – ok. 1/2 puszki oraz wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj dokładnie i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dolej odrobinę wody. Podaj z ugotowanym ryżem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 563kcal
Białko: 27,3g
Tłuszcze: 7,5g
Węglowodany: 90,8g
SMACZNEGO! 🙂