Blog

Waniliowa kasza manna z malinami i czekoladą

Kasza manna z malinami lub z cynamonem to zapewne dla wielu z Was smak dzieciństwa. Ostatnimi czasy postanowiłam odtworzyć ten przepis i ponownie bardzo przypadł mi do gustu! Kaszkę gotuję na mleku i podaję w towarzystwie ciepłych malin i roztopionej pod wpływem ciepła kaszy czekolady. Jest to idealna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, lub nawet deser 🙂 Jest to jedna z najpopularniejszych potraw na której mnie oznaczacie na moim profilu na instragramie.

 

Składniki:

  • 50g kaszy manny
  • 250ml mleka 1,5%
  • 10g ksylitolu
  • 140g mrożonych malin
  • 1/2 skyru waniliowego
  • kostka gorzkiej czekolady – najlepiej 70% kakao
  • opcjonalnie – aromat waniliowy

 

Kasza manna z malinami i czekoladą – opis przygotowania:

Do małego garnka odmierzamy 250ml mleka 1,5% i 50g kaszy manny. Przekładamy garnek z kaszą na kuchenkę i gotujemy na średniej mocy, aż kasza manna zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji. W międzyczasie do drugiego garnka wsypujemy maliny i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozmrożą, następnie zgniatamy je widelcem. W wersji ekspresowej maliny możemy też rozmrozić w mikrofalówce, a następnie zgnieść widelcem na mus. Wyłączamy kuchenkę, do kaszki dodajemy skyr, całość mieszamy i ew słodzimy do smaku, a następnie przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy mus malinowy i kostkę czekolady. Czekolada pod wpływem gorącej kaszy idealnie się rozpuści, tworząc pyszną polewę czekoladową.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 452kcal
Białko: 22,1g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 84g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁