Kasza manna z malinami lub z cynamonem to zapewne dla wielu z Was smak dzieciństwa. Ostatnimi czasy postanowiłam odtworzyć ten przepis i ponownie bardzo przypadł mi do gustu! Kaszkę gotuję na mleku i podaję w towarzystwie ciepłych malin i roztopionej pod wpływem ciepła kaszy czekolady. Jest to idealna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie, lub nawet deser 🙂 Jest to jedna z najpopularniejszych potraw na której mnie oznaczacie na moim profilu na instragramie.
Składniki:
- 50g kaszy manny
- 250ml mleka 1,5%
- 10g ksylitolu
- 140g mrożonych malin
- 1/2 skyru waniliowego
- kostka gorzkiej czekolady – najlepiej 70% kakao
- opcjonalnie – aromat waniliowy
Kasza manna z malinami i czekoladą – opis przygotowania:
Do małego garnka odmierzamy 250ml mleka 1,5% i 50g kaszy manny. Przekładamy garnek z kaszą na kuchenkę i gotujemy na średniej mocy, aż kasza manna zgęstnieje do oczekiwanej konsystencji. W międzyczasie do drugiego garnka wsypujemy maliny i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż się rozmrożą, następnie zgniatamy je widelcem. W wersji ekspresowej maliny możemy też rozmrozić w mikrofalówce, a następnie zgnieść widelcem na mus. Wyłączamy kuchenkę, do kaszki dodajemy skyr, całość mieszamy i ew słodzimy do smaku, a następnie przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy mus malinowy i kostkę czekolady. Czekolada pod wpływem gorącej kaszy idealnie się rozpuści, tworząc pyszną polewę czekoladową.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 452kcal
Białko: 22,1g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 84g
SMACZNEGO! 🙂