Blog

Jednogarnkowy makaron ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym

Jeśli lubisz gotować a sprzątać i zmywać już nie – to mam coś dla Ciebie! Obiady jednogarnkowe to super opcja, by zminimalizować czas spędzony w kuchni – do umycia zostanie nam tylko jednej garnek! Na moim kanale pojawił się film z 3 przepisami na obiady jednogarnkowe – link zostawiam na dole. A tutaj wrzucam przepis na jeden z nich, czyli na pyszny makaron!

 

Składniki (1 porcja):

  • 15g parmezanu
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g oliwy
  • 100g pieczarek
  • 50g szpinaku
  • 40ml smietanki 18%
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego
  • 70g makaronu świderki lub penne
  • 100ml wody

 

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię. Gdy pieczarki się podsmażą dodajemy wodę, śmietankę, bulion warzywny, sól, makaron i mieszamy. Całość przykrywamy i gotujemy ok 10-12 minut. W międzyczasie kroimy szpinak i ścieramy ser parmezan lub grana padano. Gdy makaron będzie miękki dodajemy szpinak i ser, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 489kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 54g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Chcesz zacząć od nowego roku? Zamów dietę indywidualną do 17 grudnia! SPRAWDZAM 🔥

Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.