Jeśli lubisz gotować a sprzątać i zmywać już nie – to mam coś dla Ciebie! Obiady jednogarnkowe to super opcja, by zminimalizować czas spędzony w kuchni – do umycia zostanie nam tylko jednej garnek! Na moim kanale pojawił się film z 3 przepisami na obiady jednogarnkowe – link zostawiam na dole. A tutaj wrzucam przepis na jeden z nich, czyli na pyszny makaron!
Składniki (1 porcja):
- 15g parmezanu
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5g oliwy
- 100g pieczarek
- 50g szpinaku
- 40ml smietanki 18%
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego
- 70g makaronu świderki lub penne
- 100ml wody
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-serowym – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Pieczarki kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię. Gdy pieczarki się podsmażą dodajemy wodę, śmietankę, bulion warzywny, sól, makaron i mieszamy. Całość przykrywamy i gotujemy ok 10-12 minut. W międzyczasie kroimy szpinak i ścieramy ser parmezan lub grana padano. Gdy makaron będzie miękki dodajemy szpinak i ser, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Gotowe danie przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 489kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 54g
SMACZNEGO! 🙂