
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Jagodowa owsianka z bananem – przepis
Kolejna odsłona owsianki – tym razem w wersji jagodowej. W jednej porcji jesteśmy w stanie przemycić ok. 150-200g owoców, w tym owoce jagodowe, które są bombą antyoksydantów. Jagodowa owsianka jest w pełni zbilansowana w białko, tłuszcze i węglowodany, przez co nasyci nas na długi czas. Jedna porcja dostarczy nam prawie 9g błonnika pokarmowego. To pomysł na idealne, pyszne, zdrowe śniadanie.
Składniki (1 porcja):
- 150ml mleka
- 40g płatków owsianych
- 100g mrożonych jagód
- 1/2 banana
- 1/2 skyru naturalnego
- 10g orzechów nerkowca
- 10g erytrytolu lub innego słodzidła
Jagodowa owsianka z bananem – opis przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko. Gdy zacznie się gotować wsypujemy płatki i słodzidło. Zmniejszamy moc kuchenki i całość gotujemy, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy mrożone jagody i ponownie mieszamy. Gotujemy, aż jagody się odmrożą a owsianka będzie ciepła. Przekładamy owsiankę do miski, dodajemy pokrojonego banana, skyr i posiekane orzechy.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 434kcal
Białko: 22,6g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 58,7g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol