Jagodowa owsianka z bananem – przepis

Kolejna odsłona owsianki – tym razem w wersji jagodowej. W jednej porcji jesteśmy w stanie przemycić ok. 150-200g owoców, w tym owoce jagodowe, które są bombą antyoksydantów. Jagodowa owsianka jest w pełni zbilansowana w białko, tłuszcze i węglowodany, przez co nasyci nas na długi czas. Jedna porcja dostarczy nam prawie 9g błonnika pokarmowego. To pomysł na idealne, pyszne, zdrowe śniadanie.

 

Składniki (1 porcja):

  • 150ml mleka
  • 40g płatków owsianych
  • 100g mrożonych jagód
  • 1/2 banana
  • 1/2 skyru naturalnego
  • 10g orzechów nerkowca
  • 10g erytrytolu lub innego słodzidła

 

Jagodowa owsianka z bananem – opis przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko. Gdy zacznie się gotować wsypujemy płatki i słodzidło. Zmniejszamy moc kuchenki i całość gotujemy, cały czas mieszając. Po chwili dodajemy mrożone jagody i ponownie mieszamy. Gotujemy, aż jagody się odmrożą a owsianka będzie ciepła. Przekładamy owsiankę do miski, dodajemy pokrojonego banana, skyr i posiekane orzechy.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 434kcal
Białko: 22,6g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 58,7g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.