Składniki:
- 1 gruszka
- 75ml mleka
- 50g mąki
- 1 jajko
- 10g ksylitolu
- Szczypta cukru wanilinowego
- 5g masła
- 75g skyru naturalnego
- 10g masła orzechowego
- 50g malin
- 50g borówek
Dutch baby z gruszką – opis przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy je do piekarnika. Do kielicha blendera wlewamy jajko, dodajemy 50g mąki, 75ml mleka, 2 łyżeczki ksylitolu i trochę cukru wanilinowego. Wszystko dokładnie blendujemy. Gruszkę kroimy w plasterki. Do nagrzanego naczynia żaroodpornego wlewamy ciasto i dodajemy plasterki gruszki. Wszystko wkładamy do piekarnika na około 18 minut. Powstałego naleśnika przekładamy na talerz i dodajemy dodatki takie jak owoce, skyr i masło orzechowe.
3 komentarze do “Dutch baby z gruszką – przepis”
Bardzo lubię twoje przepisy, ale zawsze brakuje mi wielkości foremek ????
Ile gram gruszki po obraniu?
Gruszka, gruszce nie równa
To nie ma znaczenia, każda będzie ok 🙂