Blog

Domowe burgery drobiowe – przepis

Restauracje wciąż zamknięte, więc na ten tydzień zostawiam Was z propozycją pysznego domowego burgera z pieczonymi ziemniaczkami. Jako bułki do burgerów wykorzystałam fińskie owsiane pieczywo z Lidla, ale mogą to być każde inne bułki.

Składniki (2 porcje):

  • 2 bułki
  • 160g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 mozzarelli light
  • 4 liście sałaty
  • Pomidor
  • 10g olej rzepakowy
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Sos: u mnie musztarda (4 łyżeczki) i wege lub light majonez (2 łyżeczki)

Domowe burgery drobiowe – opis przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj z połową oleju podanego w składnikach, z solą, pieprzem i papryką słodką. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 35 minut w 220 stopach (góra-dół). Mięso z piersi z kurczaka zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Przełóż do miski, dodaj jajko i opcjonalnie odrobinę bułki tartej (3-4g wystarczą). Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Uformuj 2 burgery. Możesz je usmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i polać resztą oleju podanego w składnikach (trzeba je piec ok 20 minut). Jedną połówkę bułki posmaruj majonezem, drugą musztardą. Nałóż sałatę, plastry pomidora i mozzarelli. W ostrzejszej wersji dołóż jeszcze papryczki jalapeno. Przełóż burgera na jedną połówkę bułki i przykryj drugą połówką. Burgera podaj z pieczonymi ziemniaczkami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 611kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 20,6g
Węglowodany: 70,5g

 

Szukasz innego pomysłu na dietetyczny obiad?

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁