Restauracje wciąż zamknięte, więc na ten tydzień zostawiam Was z propozycją pysznego domowego burgera z pieczonymi ziemniaczkami. Jako bułki do burgerów wykorzystałam fińskie owsiane pieczywo z Lidla, ale mogą to być każde inne bułki.
Składniki (2 porcje):
- 2 bułki
- 160g mięsa z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 ziemniaki
- 1/2 mozzarelli light
- 4 liście sałaty
- Pomidor
- 10g olej rzepakowy
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Sos: u mnie musztarda (4 łyżeczki) i wege lub light majonez (2 łyżeczki)
Domowe burgery drobiowe – opis przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na frytki. Wymieszaj z połową oleju podanego w składnikach, z solą, pieprzem i papryką słodką. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 35 minut w 220 stopach (góra-dół). Mięso z piersi z kurczaka zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Przełóż do miski, dodaj jajko i opcjonalnie odrobinę bułki tartej (3-4g wystarczą). Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Uformuj 2 burgery. Możesz je usmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i polać resztą oleju podanego w składnikach (trzeba je piec ok 20 minut). Jedną połówkę bułki posmaruj majonezem, drugą musztardą. Nałóż sałatę, plastry pomidora i mozzarelli. W ostrzejszej wersji dołóż jeszcze papryczki jalapeno. Przełóż burgera na jedną połówkę bułki i przykryj drugą połówką. Burgera podaj z pieczonymi ziemniaczkami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 611kcal
Białko: 37,5g
Tłuszcze: 20,6g
Węglowodany: 70,5g
Szukasz innego pomysłu na dietetyczny obiad?
SMACZNEGO! 🙂