Pyszna propozycja na zimowe lub letnie śniadanko – mocno czekoladowa jaglanka z dodatkiem malin, skyra naturalnego i płatków migdałowych. Idealna opcja na śniadanie, deser lub kolację dla osób, które lubią mocno czekoladowe potrawy.
Składniki:
-
40g kaszy jaglanej
- 250ml mleka
- 70g malin – świeżych lub mrożonych
- Kostka gorzkiej czekolady
- Kostka białej czekolady
- 5g ciemnego kakao
- 15g słodzidła – u mnie erytrytol
- 5g migdałów w płatkach
- 1/2 opakowania skyra naturalnego
Czekoladowa jaglanka z malinami i migdałami – opis przygotowania:
W miseczce odmierzamy kaszę jaglaną i przepłukujemy ją na sitku, aby nie była gorzka. W garnku gotujemy mleko – gdy się zagotuje zmniejszamy moc kuchenki i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15 min). W między czasie mrożone maliny wsypujemy do miseczki i zostawiamy na blacie obok kuchenki, aby się odmroziły. Gdy kasza wchłonie mleko dodajemy kakao, gorzką czekoladę i słodzidło – mieszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy skyr, maliny, płatki migdałów i pokruszoną białą czekoladę.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 460kcal
Białko: 26,1g
Tłuszcze: 13,3g
Węglowodany: 61,8g
SMACZNEGO! 🙂