Czekoladowa jaglanka z malinami i migdałami – przepis

Pyszna propozycja na zimowe lub letnie śniadanko – mocno czekoladowa jaglanka z dodatkiem malin, skyra naturalnego i płatków migdałowych. Idealna opcja na śniadanie, deser lub kolację dla osób, które lubią mocno czekoladowe potrawy.

 

Składniki:

  • 40g kaszy jaglanej
  • 250ml mleka
  • 70g malin – świeżych lub mrożonych
  • Kostka gorzkiej czekolady
  • Kostka białej czekolady
  • 5g ciemnego kakao
  • 15g słodzidła – u mnie erytrytol
  • 5g migdałów w płatkach
  • 1/2 opakowania skyra naturalnego
 

 

Czekoladowa jaglanka z malinami i migdałami – opis przygotowania:

W miseczce odmierzamy kaszę jaglaną i przepłukujemy ją na sitku, aby nie była gorzka. W garnku gotujemy mleko – gdy się zagotuje zmniejszamy moc kuchenki i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15 min). W między czasie mrożone maliny wsypujemy do miseczki i zostawiamy na blacie obok kuchenki, aby się odmroziły. Gdy kasza wchłonie mleko dodajemy kakao, gorzką czekoladę i słodzidło – mieszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy skyr, maliny, płatki migdałów i pokruszoną białą czekoladę.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 460kcal
Białko: 26,1g
Tłuszcze: 13,3g
Węglowodany: 61,8g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *