
Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Czekoladowa jaglanka z malinami i migdałami – przepis
Pyszna propozycja na zimowe lub letnie śniadanko – mocno czekoladowa jaglanka z dodatkiem malin, skyra naturalnego i płatków migdałowych. Idealna opcja na śniadanie, deser lub kolację dla osób, które lubią mocno czekoladowe potrawy.
Składniki:
- 40g kaszy jaglanej
- 250ml mleka
- 70g malin – świeżych lub mrożonych
- Kostka gorzkiej czekolady
- Kostka białej czekolady
- 5g ciemnego kakao
- 15g słodzidła – u mnie erytrytol
- 5g migdałów w płatkach
- 1/2 opakowania skyra naturalnego
Czekoladowa jaglanka z malinami i migdałami – opis przygotowania:
W miseczce odmierzamy kaszę jaglaną i przepłukujemy ją na sitku, aby nie była gorzka. W garnku gotujemy mleko – gdy się zagotuje zmniejszamy moc kuchenki i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15 min). W między czasie mrożone maliny wsypujemy do miseczki i zostawiamy na blacie obok kuchenki, aby się odmroziły. Gdy kasza wchłonie mleko dodajemy kakao, gorzką czekoladę i słodzidło – mieszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy skyr, maliny, płatki migdałów i pokruszoną białą czekoladę.
Udostępnij:

Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol