Blog

Curry z kurczakiem i warzywami

Curry z kurczakiem i warzywami

Curry to jeden ze sposobów na idealny obiad! Pyszny, kremowy i aromatyczny sos pełen warzyw, mięso z piersi z kurczaka jako źródło białka, ryż jako źródło węglowodanów i to wszystko posypane świeżą kolendrą, która jest tutaj kropką nad i.

 

Składniki (2 porcje):

  • 150g mięsa z piersi kurczaka
  • 80g ryżu
  • 150ml mleczka kokosowego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6g oleju rzepakowego
  • 20g miodu, sok z limonki, curry, papryka ostra, płatki chili, sól, pieprz, świeża kolendra

 

Curry z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kurczaka, paprykę i cukinię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, podsmażaj do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe – całość dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut. Sos dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem, miodem, curry, papryką ostrą i płatkami chili. Gotowe curry podaj z ryżem i posyp świeżą kolendrą.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 497kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 55g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁