Curry z kurczakiem i warzywami
Curry to jeden ze sposobów na idealny obiad! Pyszny, kremowy i aromatyczny sos pełen warzyw, mięso z piersi z kurczaka jako źródło białka, ryż jako źródło węglowodanów i to wszystko posypane świeżą kolendrą, która jest tutaj kropką nad i.
Składniki (2 porcje):
- 150g mięsa z piersi kurczaka
- 80g ryżu
- 150ml mleczka kokosowego
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 6g oleju rzepakowego
- 20g miodu, sok z limonki, curry, papryka ostra, płatki chili, sól, pieprz, świeża kolendra
Curry z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kurczaka, paprykę i cukinię pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, podsmażaj do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe – całość dokładnie wymieszaj i gotuj kilka minut. Sos dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, pieprzem, miodem, curry, papryką ostrą i płatkami chili. Gotowe curry podaj z ryżem i posyp świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 497kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 55g
SMACZNEGO! 🙂