Ostatnio bardzo polubiłam dania w stylu buddha bowls! Są smaczne, kolorowe a dodatkowo możemy do nich przemycić co tylko zalega nam w lodówce.
Komponując naszego bowla warto zwrócić uwagę na to, by znalazło się tam źródło białka (mięso, ryba, nabiał, tofu, strączki) źródło węglowodanów (kasza, ryż, makaron, ziemniaki), źródło tłuszczu (oliwa, awokado, tłuste ryby, orzechy, sosy) i oczywiście sporo warzyw – najlepiej w różnej formie, żeby było ciekawiej.
Dziś mam dla Was przepis na jednego z moich ulubionych bowli z dodatkiem łososia wędzonego.
Składniki (1 porcja):
- 50g ryż basmati + przyprawa curry
- Salsa: 1/2 awokado, 1/2 pomidora, 1/2 czerwonej cebuli, sok z limonki, pietruszka lub kolendra, sól, pieprz, czosnek, płatki chili.
- 100g łososia wędzonego na gorąco
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść roszponki
- czarny sezam
Buddha bowl z łososiem i salsą awokado – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z solą i przyprawą curry. Przygotuj salsę: awokado i pomidora pokrój w kostkę a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z posiekaną kolendrą/pietruszką. Do tego dodaj sok z limonki, sól, pieprz, czosnek granulowany i płatki chili – całość wymieszaj. Łososia pokrój na kawałki i podgrzej. Do miski przełóż roszponkę, do tego żółty ryż, salsa z awokado i łosoś wędzony. Na górę nałóż pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i całość posyp czarnym sezamem (opcjonalnie).
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 530kcal
Białko: 32g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 50g
SMACZNEGO! 🙂