Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Składniki (1 porcja):

  • 200 g bakłażana
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 100 g mięsa mielonego z indyka
  • 45 g marchewki
  • 75 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g erytrytolu
  • 60 g tartej mozzarelli
  • 100 g passaty pomidorowej
  • Pietruszka

 

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym – opis przygotowania:

Bakłażana pokrój wzdłuż w cienkie plastry, posyp solą, pieprzem i skrop 1/2 porcji oliwy. Smaż na patelni z dwóch stron lub upiecz w piekarniku. Marchew zatrzyj na tarce, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni, na pozostałej porcji oliwy. Dodaj mięso, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką i słodzidło, podsmaż. Passatę wymieszaj z bazylią, solą i czosnkiem. Połowę plastrów bakłażana ułóż w naczyniu żaroodpornym, na to dodaj połowę porcji farszu, posyp 1/2 porcji startego sera. Przykryj pozostałymi plastrami, na wierzch nałóż pozostałą ilość farszu i posyp pozostałym serem. Podlej sosem z passaty. Piecz przez 20 minut w 200 stopniach. Posyp świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 569kcal
Białko: 4,2g
Tłuszcze: 29,4g
Węglowodany: 45,8g

SMACZNEGO! :)

Zobacz ten przepis w formie krótkiego wideo:

Nie przegap kolejnych zdrowych przepisów – dołącz do nas na YouTube!

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.