Tosty francuskie (albo inaczej – chleb w jajku) to dobry sposób na niemarnowanie pieczywa. Ja najbardziej lubię takie na słodko z wykorzystaniem chałki, ale można je zrobić praktycznie z każdego pieczywa w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 20-30ml mleka
- 140g chałki
- erytrytol, cynamon
- 150g twarożku grani
- maliny, borówki
- 3g oleju + 3g masła
Tosty francuskie na słodko – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko, szczyptę cynamonu i erytrytol – całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej olej z masłem, chałkę wymocz w jajku i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Na gotowe tosty nałóż twarożek, borówki i maliny. Opcjonalnie posyp całość cukrem pudrem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 379kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 56g