Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie (albo inaczej – chleb w jajku) to dobry sposób na niemarnowanie pieczywa. Ja najbardziej lubię takie na słodko z wykorzystaniem chałki, ale można je zrobić praktycznie z każdego pieczywa w wersji słodkiej lub wytrawnej.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 20-30ml mleka
  • 140g chałki
  • erytrytol, cynamon
  • 150g twarożku grani
  • maliny, borówki
  • 3g oleju + 3g masła

 

Tosty francuskie na słodko – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mleko, szczyptę cynamonu i erytrytol – całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej olej z masłem, chałkę wymocz w jajku i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Na gotowe tosty nałóż twarożek, borówki i maliny. Opcjonalnie posyp całość cukrem pudrem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 379kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 56g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Chcesz zacząć od nowego roku? Zamów dietę indywidualną do 17 grudnia! SPRAWDZAM 🔥

Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.