Blog

Przepis na tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie (albo inaczej – chleb w jajku) to dobry sposób na niemarnowanie pieczywa. Ja najbardziej lubię takie na słodko z wykorzystaniem chałki, ale można je zrobić praktycznie z każdego pieczywa w wersji słodkiej lub wytrawnej.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 20-30ml mleka
  • 140g chałki
  • erytrytol, cynamon
  • 150g twarożku grani
  • maliny, borówki
  • 3g oleju + 3g masła

 

Tosty francuskie na słodko – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mleko, szczyptę cynamonu i erytrytol – całość wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać też cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej olej z masłem, chałkę wymocz w jajku i smaż z dwóch stron do zarumienienia. Na gotowe tosty nałóż twarożek, borówki i maliny. Opcjonalnie posyp całość cukrem pudrem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 379kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 56g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁