Dzisiaj przepis na fanów krewetek – pyszne i kremowe spaghetti z krewetkami w towarzystwie szpinaku i pomidorków koktajlowych. Spaghetti przygotowane w lekkim śmietanowym sosie z aromatem białego wina. Jeśli nie lubisz krewetek świetnie sprawdzi się tutaj łosoś lub pierś z kurczaka. Jest to idealny pomysł na szybki obiad.
Składniki (2 porcje):
- 200g krewetek
- 120g makaronu spaghetti
- 200g świeżego szpinaku
- 150g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 5g masła
- 5g oliwy
- 120ml śmietanki 12%
- Opcjonalnie: odrobina białego wina
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
Spaghetti z krewetkami i szpinakiem – opis przygotowania:
Mrożone krewetki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut, aby się odmroziły. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Krewetki oczyszczamy i dodajemy na patelnię. Podsmażamy z obu stron przez około 1-2 minuty. W tym miejscu możemy podlać całość odrobiną białego wytrawnego wina. Dodajemy szpinak i czekamy, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Dodajemy śmietankę, chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zrobi się gęsty – po tym czasie danie jest gotowe!
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 488kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 15,2g
Węglowodany: 52,8g