Blog

Spaghetti z krewetkami i szpinakiem – przepis

Dzisiaj przepis na fanów krewetek – pyszne i kremowe spaghetti z krewetkami w towarzystwie szpinaku i pomidorków koktajlowych. Spaghetti przygotowane w lekkim śmietanowym sosie z aromatem białego wina. Jeśli nie lubisz krewetek świetnie sprawdzi się tutaj łosoś lub pierś z kurczaka. Jest to idealny pomysł na szybki obiad.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200g krewetek
  • 120g makaronu spaghetti
  • 200g świeżego szpinaku
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 5g masła
  • 5g oliwy
  • 120ml śmietanki 12%
  • Opcjonalnie: odrobina białego wina
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Spaghetti z krewetkami i szpinakiem – opis przygotowania:

Mrożone krewetki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut, aby się odmroziły. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Krewetki oczyszczamy i dodajemy na patelnię. Podsmażamy z obu stron przez około 1-2 minuty. W tym miejscu możemy podlać całość odrobiną białego wytrawnego wina. Dodajemy szpinak i czekamy, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Dodajemy śmietankę, chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zrobi się gęsty – po tym czasie danie jest gotowe!

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 488kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 15,2g
Węglowodany: 52,8g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁