Blog
- Obiady
- Dominika Hatala
Risotto pomidorowe – przepis
Przepis na mój ostatnio ulubiony obiad – risotto pomidorowe! Podaję je z kremowym serem burrata lub z pieczonym dorszem i do tego grillowana/pieczona cukinia – cudo! Jeśli tak samo jak ja lubisz risotto to koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 100g ryżu arborio
- Puszka pomidorów krojonych
- Ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 20g parmezanu/grana padano
- 10g oliwy
- 10g masła
- ok. szklanka bulionu warzywnego
- opcjonalnie: białe wino
Risotto pomidorowe – opis przygotowania:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż i chwilę go podsmaż – w tym momencie możesz dodać białe wino do odparowania. Po chwili dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Dodawaj po trochę bulionu i czekaj, aż ryż go wchłonie – ostatecznie ryż musi być miękki. Pod koniec dodaj masło, parmezan i dopraw do smaku solą, pieprzem i słodzidłem. Podaj np. z pieczonym dorszem lub burratą i grillowaną cukinią.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 363kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 50g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol