Blog

Risotto pomidorowe – przepis

Przepis na mój ostatnio ulubiony obiad – risotto pomidorowe! Podaję je z kremowym serem burrata lub z pieczonym dorszem i do tego grillowana/pieczona cukinia – cudo! Jeśli tak samo jak ja lubisz risotto to koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂

 

Składniki (2 porcje):

  • 100g ryżu arborio
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 20g parmezanu/grana padano
  • 10g oliwy
  • 10g masła
  • ok. szklanka bulionu warzywnego
  • opcjonalnie: białe wino

 

Risotto pomidorowe – opis przygotowania:

Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż i chwilę go podsmaż – w tym momencie możesz dodać białe wino do odparowania. Po chwili dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Dodawaj po trochę bulionu i czekaj, aż ryż go wchłonie – ostatecznie ryż musi być miękki. Pod koniec dodaj masło, parmezan i dopraw do smaku solą, pieprzem i słodzidłem. Podaj np. z pieczonym dorszem lub burratą i grillowaną cukinią.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 363kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 50g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁