Przepis na mój ostatnio ulubiony obiad – risotto pomidorowe! Podaję je z kremowym serem burrata lub z pieczonym dorszem i do tego grillowana/pieczona cukinia – cudo! Jeśli tak samo jak ja lubisz risotto to koniecznie wypróbuj ten przepis! 🙂
Składniki (2 porcje):
- 100g ryżu arborio
- Puszka pomidorów krojonych
- Ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 20g parmezanu/grana padano
- 10g oliwy
- 10g masła
- ok. szklanka bulionu warzywnego
- opcjonalnie: białe wino
Risotto pomidorowe – opis przygotowania:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż i chwilę go podsmaż – w tym momencie możesz dodać białe wino do odparowania. Po chwili dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Dodawaj po trochę bulionu i czekaj, aż ryż go wchłonie – ostatecznie ryż musi być miękki. Pod koniec dodaj masło, parmezan i dopraw do smaku solą, pieprzem i słodzidłem. Podaj np. z pieczonym dorszem lub burratą i grillowaną cukinią.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 363kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 50g
SMACZNEGO! 🙂