Blog

Risotto cukiniowe – przepis

Sezon na cukinię w pełni, więc warto go pysznie wykorzystać. Przychodzę z propozycją na kremowe risotto cukiniowe, idealny pomysł na bezmięsny obiad.

 

Składniki (2 porcja):

  • 2 cukinie
  • 100g ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 30g parmezanu/grana padano
  • 200ml wody
  • łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
  • 8g oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Risotto cukiniowe – opis przygotowania:

Do kielicha blendera wrzuć przekrojoną na pół cebulę i jedną, pokrojoną na kawałki cukinię – całość delikatnie zblenduj, do momentu, aż warzywa się poszatkują. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ryż, chwilę podsmaż a następnie zalej całość wodą z dodatkiem bulionu, soli i pieprzu. Gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, gdy ryż będzie miękki. W tym czasie drugą cukinię pokrój w półplastry i podsmaż na drugiej patelni do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, a parmezan zetrzyj na tarce. Do gotowego risotto dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Opcjonalnie w tym miejscu możesz dodać też trochę masła. Risotto przełóż na talerz, na wierzch połóż podsmażoną cukinię i tarty parmezan.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 373kcal
Białko: 14,5g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 48g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁