Sezon na cukinię w pełni, więc warto go pysznie wykorzystać. Przychodzę z propozycją na kremowe risotto cukiniowe, idealny pomysł na bezmięsny obiad.
Składniki (2 porcja):
- 2 cukinie
- 100g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 30g parmezanu/grana padano
- 200ml wody
- łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego
- 8g oliwy
- przyprawy: sól, pieprz
Risotto cukiniowe – opis przygotowania:
Do kielicha blendera wrzuć przekrojoną na pół cebulę i jedną, pokrojoną na kawałki cukinię – całość delikatnie zblenduj, do momentu, aż warzywa się poszatkują. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodaj ryż, chwilę podsmaż a następnie zalej całość wodą z dodatkiem bulionu, soli i pieprzu. Gotuj ok. 10-12 minut, do momentu, gdy ryż będzie miękki. W tym czasie drugą cukinię pokrój w półplastry i podsmaż na drugiej patelni do miękkości z dodatkiem soli i pieprzu, a parmezan zetrzyj na tarce. Do gotowego risotto dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Opcjonalnie w tym miejscu możesz dodać też trochę masła. Risotto przełóż na talerz, na wierzch połóż podsmażoną cukinię i tarty parmezan.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 373kcal
Białko: 14,5g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 48g