Racuchy z jabłkami – wersja ekspresowa
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 jajko
- 40g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 40ml mleka
- 15g erytrytolu (lub innego słodzidła)
- 2g proszku do pieczenia
- 3g oleju
- Cynamon
- Opcjonalnie: masło orzechowe i skyr naturalny jako dodatek
Racuchy z jabłkami – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, erytrytol, proszek do pieczenia i cynamon. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. Starte jabłka przełóż do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj. Smaż w postaci małych placków z obu stron po ok. 1-2 minuty. Podaj z dowolnymi dodatkami: u mnie to skyr i masło orzechowe.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 347kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 50g
Przepis pochodzi z gotowej, autorskiej diety “DIETA ZIMOWA”