Racuchy z jabłkami – wersja ekspresowa – przepis

Cześć! Dzisiaj mam dla Was drugi przepis z nowej diety zimowej – racuchy z jabłkami. Ja jestem w nim absolutnie zakochana! Mogę powiedzieć, że w tym sezonie szaleję za nimi na równi z omletem szarlotką! Racuszki robi się szybko, są z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać, aż wyrosną drożdże a mimo to racuchy są puszyste. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 10-15 minut. Świetnie nadadzą się też w wersji na wynos. Możesz podać ze skyrem, masłem orzechowym lub posypać cynamonem.

 

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 40g mąki – u mnie orkiszowa jasna
  • 40ml mleka
  • 15g erytrytolu (lub innego słodzidła)
  • 2g proszku do pieczenia
  • 3g oleju
  • Cynamon
  • Opcjonalnie: masło orzechowe i skyr naturalny jako dodatek

 

Racuchy z jabłkami – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, erytrytol, proszek do pieczenia i cynamon. Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej. Starte jabłka przełóż do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj. Smaż w postaci małych placków z obu stron po ok. 1-2 minuty. Podaj z dowolnymi dodatkami: u mnie to skyr i masło orzechowe.

 

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 347kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 50g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

2 komentarze do “Racuchy z jabłkami – wersja ekspresowa – przepis

  1. Natalia pisze:

    Czy racuchy udadzą się na mące orkiszowej 2000 ? Czy lepiej pszenną 1850 albo owsiana ?

  2. Natalia pisze:

    Czy racuchy udadzą się na mące orkiszowej 2000 ? Czy lepiej pszenną 1850 albo owsiana ? Jaka inna mąką może się sprawdzić przy insulinoopornosci ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *