Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Omlet szarlotka – na 2 sposoby
Omlet szarlotka to potrawa, która w mojej kuchni gości już kilka dobrych lat. Na samym początku wykonywałam ją z użyciem tartych jabłek, jednakże wykorzystując pokrojone w drobną kostkę jabłka otrzymujemy lepszą konsystencję i cały omlet jest zwarty i się nie rozwala. Aby prawidłowo go obrócić polecam smażyć go na słabej mocy kuchenki, do momentu aż spód całkowicie się zetnie. Następnie przesunąć na talerz i obrócić na drugą stronę, bezpośrednio na patelnię. Ponownie smażyć około 2-3 minuty z drugiej strony na niskiej mocy kuchenki. Dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu, posmarowany masłem orzechowym lub skyrem. To idealny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.
Sposób 1
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 1 średnie jabłko
- 30g mąki orkiszowej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
- 5g wiórków kokosowych
- 20g odżywki białkowej (lub 10g ksylitolu + dodatkowo 5g mąki)
- 50ml mleka
- 3g oleju rzepakowego
- opcjonalnie: cynamon
Omlet szarlotka – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki i odżywkę białkową. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon. Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 417kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 37,2g
Sposób 2
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 1 średnie jabłko
- 30g mąki orkiszowej jasnej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
- 5g wiórków kokosowych
- 50ml mleka
- 2g oleju rzepakowego
- 10g masło orzechowe
- 15g erytrytolu
- 10g budyniu waniliowego bez cukru (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Omlet szarlotka – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki, erytrytol i budyń. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty. Posmaruj masłem orzechowym.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 410kcal
Białko: 15,8g
Tłuszcze: 16,2g
Węglowodany: 50,3g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol
2 komentarze do “Omlet szarlotka – na 2 sposoby”
Czy w przepisie 1 mąka orkiszowa 2000 a pszenną 1850 w przepisie 1 i 2 sprawdza się ?
Czy w przepisie 1 mąka orkiszowa 2000 a pszenną 1850 w przepisie 1 i 2 sprawdzi się ? Jaka mąką będzie odpowiednia przy insulinoopornosci ?