Omlet szarlotka to potrawa, która w mojej kuchni gości już kilka dobrych lat. Na samym początku wykonywałam ją z użyciem tartych jabłek, jednakże wykorzystując pokrojone w drobną kostkę jabłka otrzymujemy lepszą konsystencję i cały omlet jest zwarty i się nie rozwala. Aby prawidłowo go obrócić polecam smażyć go na słabej mocy kuchenki, do momentu aż spód całkowicie się zetnie. Następnie przesunąć na talerz i obrócić na drugą stronę, bezpośrednio na patelnię. Ponownie smażyć około 2-3 minuty z drugiej strony na niskiej mocy kuchenki. Dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu, posmarowany masłem orzechowym lub skyrem. To idealny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.
Omlet szarlotka – sposób 1 (z użyciem odżywki białkowej)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 średnie jabłko
- 30g mąki orkiszowej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
- 5g wiórków kokosowych
- 20g odżywki białkowej (lub 10g ksylitolu + dodatkowo 5g mąki)
- 50ml mleka
- 3g oleju rzepakowego
- opcjonalnie: cynamon
Omlet szarlotka – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki i odżywkę białkową. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon. Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty.
Kaloryczność: 416,8kcal
Białka: 22,9g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 37,2g
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1
Omlet szarlotka – sposób 2 (bez odżywki białkowej)
Składniki:
- 1 jajko
- 1 średnie jabłko
- 30g mąki orkiszowej jasnej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
- 5g wiórków kokosowych
- 50ml mleka
- 2g oleju rzepakowego
- 10g masło orzechowe
- 15g erytrytolu
- 10g budyniu waniliowego bez cukru (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki, erytrytol i budyń. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty. Posmaruj masłem orzechowym.
Kaloryczność: 410kcal
Białka: 15,8g
Tłuszcze: 16,2g
Węglowodany: 50,3g
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1
Przepyszny omlet, zaraz po twarogowym mój ulubiony 👏🏻😋
Dziękuję za opinię! 🙂
Hej 🙂 Omlet za pierwszy razem wyszedł i smakował rewelacyjnie, ale za drugim razem niestety robiłam go bez dodatku wiórków kokosowych – czy może być to przyczyną “jajecznego” posmaku omleta?
Możliwe, najlepiej robić tak jak w przepisie 🙂
Omlet jest przepyszny!
Omlet jest pyszny, zrobiłam bez wiórek kokosowych bo akurat nie miałam ale i tak wyszedł super!