Omlet szarlotka – na 2 sposoby

Omlet szarlotka to potrawa, która w mojej kuchni gości już kilka dobrych lat. Na samym początku wykonywałam ją z użyciem tartych jabłek, jednakże wykorzystując pokrojone w drobną kostkę jabłka otrzymujemy lepszą konsystencję i cały omlet jest zwarty i się nie rozwala. Aby prawidłowo go obrócić polecam smażyć go na słabej mocy kuchenki, do momentu aż spód całkowicie się zetnie. Następnie przesunąć na talerz i obrócić na drugą stronę, bezpośrednio na patelnię. Ponownie smażyć około 2-3 minuty z drugiej strony na niskiej mocy kuchenki. Dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu, posmarowany masłem orzechowym lub skyrem. To idealny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie.

Sposób 1

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 30g mąki orkiszowej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
  • 5g wiórków kokosowych
  • 20g odżywki białkowej (lub 10g ksylitolu + dodatkowo 5g mąki)
  • 50ml mleka
  • 3g oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: cynamon

 

Omlet szarlotka – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki i odżywkę białkową. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon. Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 417kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 37,2g

 

Sposób 2

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 1 średnie jabłko
  • 30g mąki orkiszowej jasnej (lub innej, ja polecam ew. owsianą, ryżową lub pszenną)
  • 5g wiórków kokosowych
  • 50ml mleka
  • 2g oleju rzepakowego
  • 10g masło orzechowe
  • 15g erytrytolu
  • 10g budyniu waniliowego bez cukru (opcjonalnie)
  • cynamon (opcjonalnie)

 

Omlet szarlotka – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mleko, mąkę, wiórki, erytrytol i budyń. Opcjonalnie możesz dodać też cynamon oraz kilka kropel aromatu waniliowego.  Całą masę wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, następnie dodaj do masy i ponownie ją wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omleta z dwóch stron po około 3 minuty. Posmaruj masłem orzechowym.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 410kcal
Białko: 15,8g
Tłuszcze: 16,2g
Węglowodany: 50,3g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

2 komentarze do “Omlet szarlotka – na 2 sposoby

  1. Natalia pisze:

    Czy w przepisie 1 mąka orkiszowa 2000 a pszenną 1850 w przepisie 1 i 2 sprawdza się ?

  2. Natalia pisze:

    Czy w przepisie 1 mąka orkiszowa 2000 a pszenną 1850 w przepisie 1 i 2 sprawdzi się ? Jaka mąką będzie odpowiednia przy insulinoopornosci ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.