Składniki (1 porcja):
- 1 tortilla
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 papryki czerwonej
- 80-100g piersi z kurczaka
- sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, kmin rzymski, chili
- 5g oleju rzepakowego
- 2 łyżki kukurydzy
- 20-30g mozzarelli tartej
Quesadilla z kurczakiem – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Kurczaka pokrój w paski i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką, kminem rzymskim i chili, wymieszaj i dodaj na patelnię. Gotowy farsz nałóż na połowę placka tortilli, posyp kukurydzą, tartą mozzarellą na następnie złóż. Podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż placek zrobi się chrupiący. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia a następnie przekrój na trzy części.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 460kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 47g