Pamiętacie pudding chia ? Swego czasu był bardzo popularny i jakoś o nim ucichło… a to błąd!
Wróćmy dzisiaj razem do tego przepisu, bo nasiona chia to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3! Dodatkowo mają mnóstwo witamin, składników mineralnych i cennych przeciwutleniaczy – czego chcieć więcej? Mus malinowy? No pewnie! Maliny świetnie podkręcają smak musu, a ponadto są źródłem witamin z grupy B, C i E. Jeśli nie masz malin, mus możesz zrobić z dowolnych owoców które akurat masz pod ręką. Testowałam mus z mango i jest równie pyszny.
Składniki (2 porcje):
- 200ml mleka kokosowego (polecam Real Thai)
- 30g nasion chia
- Łyżeczka lub dwie syropu klonowego
- 80g mrożonych malin
Pudding chia z musem malinowym – opis przygotowania:
W większej misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem klonowym a następnie odłóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po godzinie-dwóch koniecznie przemieszaj deser, bo zrobią się grudki. Maliny przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj, aż maliny będą miękkie. Opcjonalnie dosłódź je do smaku. Gotowy pudding chia przełóż do szklanek i nałóż na górę mus malinowy.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 275kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 12,8g
Spróbuj innych pomysłów na deser.
SMACZNEGO! 🙂