Blog

Pudding chia z musem malinowym

Pamiętacie pudding chia ? Swego czasu był bardzo popularny i jakoś o nim ucichło… a to błąd!

Wróćmy dzisiaj razem do tego przepisu, bo nasiona chia to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3! Dodatkowo mają mnóstwo witamin, składników mineralnych i cennych przeciwutleniaczy – czego chcieć więcej? Mus malinowy? No pewnie! Maliny świetnie podkręcają smak musu, a ponadto są źródłem witamin z grupy B, C i E. Jeśli nie masz malin, mus możesz zrobić z dowolnych owoców które akurat masz pod ręką. Testowałam mus z mango i jest równie pyszny.

 

Składniki (2 porcje):

  • 200ml mleka kokosowego (polecam Real Thai)
  • 30g nasion chia
  • Łyżeczka lub dwie syropu klonowego
  • 80g mrożonych malin

 

Pudding chia z musem malinowym – opis przygotowania:

W większej misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem klonowym a następnie odłóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po godzinie-dwóch koniecznie przemieszaj deser, bo zrobią się grudki. Maliny przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj, aż maliny będą miękkie. Opcjonalnie dosłódź je do smaku. Gotowy pudding chia przełóż do szklanek i nałóż na górę mus malinowy.

 

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 275kcal
Białko: 4,3g
Tłuszcze: 23g
Węglowodany: 12,8g

 

Spróbuj innych pomysłów na deser.

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁