Blog

Pomidorowe spaghetti – przepis

Na dobre rozpoczęcie tego tygodnia przygotowałam przepis, który ostatnio często katuję na obiad! Przepis jest inspirowany przepisem Gigi Hadid na penne alla vodka.

Składniki (2 porcje):

  • 120g makaron spaghetti
  • 4 cebule – szalotki lub dymki (ew. białe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80g śmietanki 18%
  • 30g tartego parmezanu
  • 6g oleju rzepakowego
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz, płatki chili

Pomidorowe spaghetti – opis przygotowania:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, płatki chili (niecałe pół łyżeczki) i całość wymieszaj, dodając odrobinę wody. Dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj, aż do powstania kremowego sosu. Do sosu dodaj ugotowany makaron, połowę startego parmezanu a następnie całe danie dopraw do smaku. Gotowe spaghetti przełóż na talerz, posyp pozostałym tartym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 502kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 64g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁