Na dobre rozpoczęcie tego tygodnia przygotowałam przepis, który ostatnio często katuję na obiad! Przepis jest inspirowany przepisem Gigi Hadid na penne alla vodka.
Składniki (2 porcje):
- 120g makaron spaghetti
- 4 cebule – szalotki lub dymki (ew. białe)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 80g śmietanki 18%
- 30g tartego parmezanu
- 6g oleju rzepakowego
- świeża bazylia
- sól, pieprz, płatki chili
Pomidorowe spaghetti – opis przygotowania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, płatki chili (niecałe pół łyżeczki) i całość wymieszaj, dodając odrobinę wody. Dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj, aż do powstania kremowego sosu. Do sosu dodaj ugotowany makaron, połowę startego parmezanu a następnie całe danie dopraw do smaku. Gotowe spaghetti przełóż na talerz, posyp pozostałym tartym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 502kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 64g