9 lutego obchodziliśmy międzynarodowy dzień pizzy! Z tej okazji przygotowałam przepis na moją ulubioną pizzę z kremową burratą. Sam przepis na ciasto jest inspirowany przepisem z Kwestii Smaku – to moim zdaniem najlepszy przepis. Do przygotowania tej pizzy użyłam także sos pomidorowy, mozzarellę light i rukolę.
Składniki (2 pizze 24cm):
- 250g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 150ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10g oliwy
- Puszka pomidorów krojonych lub sos pomidorowy
- Rukola
- Mozzarella light
- Burrata
Pizza z rukolą i burratą – opis przygotowania:
Do miski wsyp drożdże, dodaj 150ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Do większej miski wsyp 250g mąki, łyżeczkę soli, łyżkę oliwy i rozczyn z drożdży – całość wymieszaj za pomocą łyżki. Wyrób ciasto ręcznie lub z pomocą miksera planetarnego aż do konsystencji gładkiego, elastycznego ciasta. Przełóż z powrotem do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy: pomidory z puszki wrzuć na patelnię, dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi ziołami, gotuj na małym ogniu do momentu, aż woda odparuje. Po godzinie wyjmij ciasto, pozagniataj jeszcze chwilę i podziel na 2 części. Blaszki posmaruj oliwą i na każdą wyłóż 1 kulkę ciasta. Spłaszcz i ugniataj rękami, rozprowadzając ciasto po całej powierzchni blaszki. Na gotowe ciasto nałóż sos i plastry mozzarelli. Piecz ok 10 minut w 250 stopniach (góra-dół). Na każdą gotową pizzę nałóż świeżą rukolę i po połówce burraty.
Wartości odżywcze (1 pizza):
Kaloryczność: 762kcal
Białko: 34g
Tłuszcze: 26g
Węglowodany: 94,5g