Jeśli w tym roku nie zdążyłaś/eś zrobić żadnych pierniczków, to mam dla Ciebie przepis, który jest ekspresowy – ciasteczka robi się szybko i można je jeść od razu po upieczeniu. Dodatkowo są pełnoziarniste i bez dodatku cukru, a w smaku bardzo smaczne i chrupiące.
Składniki (ok. 60 sztuk):
- 150g maki pszennej pelnoziarnistej
- 100g maki pszennej
- 80g ksylitolu lub erytrytolu
- Kropla aromatu waniliowego
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
Pełnoziarniste ciastka maślane – opis przygotowania:
Do dużej miski dodaj mąkę, ksylitol, pokrojone na małe kawałki masło, jajko, proszek do pieczenia i kroplę aromatu waniliowego – całość zagnieć na jednolitą masę i włóż na kilka/kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie ponownie krótko je zagnieć na podsypanej mąką stolnicy i podziel na 2-3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok 2-4mm i wykrój dowolne kształty. Po wykrojeniu ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 17-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jedno ciastko ma ok. 30 kcal
2 komentarze do “Pełnoziarniste ciastka maślane”
Czy mąkę pszenną można zamienić na orkiszową jasną ?
Tak 🙂