Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a’la szarlotka – czyli ostatnio jedna z moich ulubionych! Lubię dodać do niej borówki dla przebicia smaku – są kwaśne i idealnie podkręcają smak całej owsianki, ale nie jest to konieczny dodatek.
Składniki (1 porcja):
- 50g płatków owsianych
- 170ml mleka
- 1 jabłko
- 1/2 skyru waniliowego
- 15g masła orzechowego
- cynamon, słodzidło (u mnie miód)
- opcjonalnie: borówki
Owsianka a’la szarlotka – opis przygotowania:
Do garnka wlej mleko, przełóż na kuchenkę i poczekaj, aż się zagotuje. W międzyczasie płatki wymieszaj z odrobiną cynamonu i dodaj je do gotującego się mleka. Zmniejsz moc kuchenki i co jakiś czas mieszając gotuj płatki, aż wchłoną mleko. Wyłącz kuchenkę i dodaj skyr waniliowy – całość wymieszaj i ew. dodaj słodzidło i/lub więcej cynamonu. Jabłko pokrój w kostkę i podpraż na patelni z dodatkiem odrobiny wody, miodu i cynamonu. Owsiankę przełóż do miski, dodaj podprażone jabłka, masło orzechowe i opcjonalnie borówki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 510kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 60g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol