Owsianka a’la szarlotka – czyli ostatnio jedna z moich ulubionych! Lubię dodać do niej borówki dla przebicia smaku – są kwaśne i idealnie podkręcają smak całej owsianki, ale nie jest to konieczny dodatek.
Składniki (1 porcja):
- 50g płatków owsianych
- 170ml mleka
- 1 jabłko
- 1/2 skyru waniliowego
- 15g masła orzechowego
- cynamon, słodzidło (u mnie miód)
- opcjonalnie: borówki
Owsianka a’la szarlotka – opis przygotowania:
Do garnka wlej mleko, przełóż na kuchenkę i poczekaj, aż się zagotuje. W międzyczasie płatki wymieszaj z odrobiną cynamonu i dodaj je do gotującego się mleka. Zmniejsz moc kuchenki i co jakiś czas mieszając gotuj płatki, aż wchłoną mleko. Wyłącz kuchenkę i dodaj skyr waniliowy – całość wymieszaj i ew. dodaj słodzidło i/lub więcej cynamonu. Jabłko pokrój w kostkę i podpraż na patelni z dodatkiem odrobiny wody, miodu i cynamonu. Owsiankę przełóż do miski, dodaj podprażone jabłka, masło orzechowe i opcjonalnie borówki.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 510kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 14,5g
Węglowodany: 60g