Pyszna propozycja na kolację. Przepis ten fajnie sprawdzi się też na śniadanie. Co więcej – mamy tutaj ponad 200g warzyw, czyli ponad połowę dziennego zapotrzebowania na owoce i warzywa!
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 1/2 papryki
- 1/2 cukini
- 3g oleju
- 1 dowolna bułka
- 20g serka śmietankowego
- garść rukoli
Omlet z warzywami – opis przygotowania:
Cukinię i paprykę pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatek oleju. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę przekrój na pół i podsmaż na drugiej, suchej patelni. Do miski wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną wbij na podsmażone warzywa – patelnię przykryj pokrywką i smaż ok. 3-4 minuty. Bułkę posmaruj serkiem, gotowy omlet przełóż na talerz i posyp świeżą rukolą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 497kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 49g
SMACZNEGO! 🙂