Blog
Omlet z warzywami
Pyszna propozycja na kolację. Przepis ten fajnie sprawdzi się też na śniadanie. Co więcej – mamy tutaj ponad 200g warzyw, czyli ponad połowę dziennego zapotrzebowania na owoce i warzywa!
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 1/2 papryki
- 1/2 cukini
- 3g oleju
- 1 dowolna bułka
- 20g serka śmietankowego
- garść rukoli
Omlet z warzywami – opis przygotowania:
Cukinię i paprykę pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatek oleju. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę przekrój na pół i podsmaż na drugiej, suchej patelni. Do miski wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną wbij na podsmażone warzywa – patelnię przykryj pokrywką i smaż ok. 3-4 minuty. Bułkę posmaruj serkiem, gotowy omlet przełóż na talerz i posyp świeżą rukolą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 497kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 49g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol