Blog

Omlet z warzywami

Pyszna propozycja na kolację. Przepis ten fajnie sprawdzi się też na śniadanie. Co więcej – mamy tutaj ponad 200g warzyw, czyli ponad połowę dziennego zapotrzebowania na owoce i warzywa!

 

Składniki (1 porcja):

  • 2 jajka
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukini
  • 3g oleju
  • 1 dowolna bułka
  • 20g serka śmietankowego
  • garść rukoli

 

Omlet z warzywami – opis przygotowania:

Cukinię i paprykę pokrój w mniejszą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatek oleju. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę przekrój na pół i podsmaż na drugiej, suchej patelni. Do miski wbij 2 jajka, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Masę jajeczną wbij na podsmażone warzywa – patelnię przykryj pokrywką i smaż ok. 3-4 minuty. Bułkę posmaruj serkiem, gotowy omlet przełóż na talerz i posyp świeżą rukolą.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 497kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 49g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁