Omlet to idealna propozycja na śniadanie – jest smaczny, sycący, pełnowartościowy a jego przygotowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu.
Jeśli rano masz naprawdę mało czasu to możesz ciasto na omlet przygotować wieczorem i włożyć je do lodówki – rano tylko wylejesz masę na patelnię i dodasz swoje ulubione dodatki Robiłam tak na studiach i ten sposób super mi się sprawdził
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 60ml mleka
- 45g mąki orkiszowej jasnej/pszennej
- łyżeczka kakao
- 10g ksylitolu
- 3g oleju rzepakowego
- 1/2 skyru waniliowego
- 1/2 banana + kilka borówek
- 5g masła orzechowego
Omlet czekoladowy a’la mleczna kanapka – opis przygotowania:
Oddziel białko od żółtka, dodaj do niego szczyptę soli i ubij je na gęstą pianę. Do żółtka dodaj mleko, mąkę, kakao, ksylitol i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białko i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż omlet z dwóch stron. Gotowy omlet posmaruj skyrem waniliowym, dodaj plastry banana i złóż go w połowie. Polej masłem orzechowym i posyp borówkami.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 489kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 72g
SMACZNEGO! 🙂