Omlet cesarski z truskawkami
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na kolejne pyszne śniadanko w słodkiej wersji. Omlet cesarski – inaczej nazywany Kaiserschmarrn. Świetnie nada się także jako posiłek na wynos – jest bardzo wygodny w spożyciu. Lecimy z przepisem.
Składniki:
- 1 jajko
- 55g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 80ml mleka
- 1 łyżka słodzidła
- 5g olej rzepakowy
- opcjonalnie: szczypta aromatu lub cukru waniliowego
- dodatek – u mnie truskawki, cukier puder i skyr
Omlet cesarski z truskawkami – opis przygotowania:
Oddziel białko od żółtka. Do jednej miski dodaj żółtko, mleko, mąkę i słodzidło i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. W drugiej misce ubij białko, następnie przełóż je do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę na patelnię i poczekaj, aż dół się zetnie. Za pomocą szpatułki rozdzielaj omlet na mniejsze kawałki i obracaj na drugą stronę. W finalnej wersji ma powstać omlet w postaci małych kęsków, wysmażonych z każdej strony. Podaj z ulubionymi dodatkami – u mnie był to cukier puder, skyr i truskawki.
Jeśli wolisz, możesz omlet obrócić w całości – wtedy zamiast małych kawałków będzie jeden duży placek.
Wartości odżywcze (1 porcja, bez dodatków):
Kaloryczność: 348kcal
Białko: 17,5g
Tłuszcze: 12,2g
Węglowodany: 41,4g