Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na śniadanie – naleśniki w nowej odsłonie. Tym razem z waniliowym twarożkiem i jabłkami prażonymi w cynamonie. Z podanego przepisu wychodzą 3 cieńsze naleśniki.
Składniki:
- 60g mąki – u mnie orkiszowa jasna
- 1 jajko
- 60ml mleka
- 60ml wody
- szczypta soli, szczypta erytrytolu
- 2g oleju rzepakowego
- 1 małe jabłko + cynamon
Twarożek:
- 90g twarogu półtłustego
- 30g jogurtu naturalnego
- erytrytol + cukier waniliowy do smaku
Naleśniki z twarożkiem i jabłkami – opis przygotowania:
Do kielicha blendera dodajemy jajko, mleko, wodę, mąkę, olej rzepakowy, szczyptę soli i erhtrytolu i całość dokładnie blendujemy. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy 3 cienkie naleśniki na niskiej mocy kuchenki. W międzyczasie jabłko kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu (opcjonalnie można podlać odrobiną wody). Do kielicha blendera dodajemy twaróg i jogurt – całość dokładnie blendujemy i słodzimy do smaku erytrytolem i cukrem waniliowym. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy i podajemy z prażonymi jabłkami
Wartości odżywcze (1 porcja, 3 naleśniki):
Kaloryczność: 524kcal
Białko: 35,7g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 64,8g