Blog

Naleśniki z twarożkiem i jabłkami – przepis

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na śniadanie – naleśniki w nowej odsłonie. Tym razem z waniliowym twarożkiem i jabłkami prażonymi w cynamonie. Z podanego przepisu wychodzą 3 cieńsze naleśniki.

 

Składniki:

  • 60g mąki – u mnie orkiszowa jasna
  • 1 jajko
  • 60ml mleka
  • 60ml wody
  • szczypta soli, szczypta erytrytolu
  • 2g oleju rzepakowego
  • 1 małe jabłko + cynamon

Twarożek:

  • 90g twarogu półtłustego
  • 30g jogurtu naturalnego
  • erytrytol + cukier waniliowy do smaku

 

Naleśniki z twarożkiem i jabłkami – opis przygotowania:

Do kielicha blendera dodajemy jajko, mleko, wodę, mąkę, olej rzepakowy, szczyptę soli i erhtrytolu i całość dokładnie blendujemy. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy 3 cienkie naleśniki na niskiej mocy kuchenki. W międzyczasie jabłko kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu (opcjonalnie można podlać odrobiną wody). Do kielicha blendera dodajemy twaróg i jogurt – całość dokładnie blendujemy i słodzimy do smaku erytrytolem i cukrem waniliowym. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy i podajemy z prażonymi jabłkami

 

Wartości odżywcze (1 porcja, 3 naleśniki):

Kaloryczność: 524kcal
Białko: 35,7g
Tłuszcze: 13,7g
Węglowodany: 64,8g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk