Szybki i łatwy w przygotowaniu pomysł na zdrowy deser – muffinki bananowo-czekoladowe! 🙂 Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wrzucić do piekarnika, chwilkę poczekać i gotowe. Smakują dobrze nawet na drugi i trzeci dzień.
Składniki (12 sztuk):
- 3 dojrzałe banany
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 200g mąki
- 130g erytrytolu lub innego słodzidła
- 1 jajko
- 85g masła
- 30ml mleka
- Łyżeczka sody + łyżeczka proszku do pieczenia
Muffiny bananowo-czekoladowe – opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, lekko ostudź i przelej do dużej miski. Dodaj banany i rozgnieć je widelcem na papkę, dodaj jajko, mąkę, erytrytol, mleko, sodę i proszek do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną w drobną kostkę gorzką czekoladę i ponownie wymieszaj. Do formy na muffinki wyłóż 12 papierowych foremek a następnie wlej w nie powstałą masę. Piecz ok. 25 minut (aż do suchego patyczka). Pozostaw do ostudzenia.
Wartości odżywcze (1 muffinka):
Kaloryczność: 155kcal
Białko: 2,8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 19g
SMACZNEGO! 🙂
4 komentarze do “Muffiny bananowo-czekoladowe – przepis”
Jaka mąka? Konkrety!
jaka temperatura pieczenia?
180 stopni, Panie Tomku, trzeba czytać ze zrozumieniem 😉
Dziękuję Panie Tomku 😀