Muffiny bananowo-czekoladowe – przepis

Szybki i łatwy w przygotowaniu pomysł na zdrowy deser – muffinki bananowo-czekoladowe! 🙂 Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, wrzucić do piekarnika, chwilkę poczekać i gotowe. Smakują dobrze nawet na drugi i trzeci dzień.

 

Składniki (12 sztuk):

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 200g mąki
  • 130g erytrytolu lub innego słodzidła
  • 1 jajko
  • 85g masła
  • 30ml mleka
  • Łyżeczka sody + łyżeczka proszku do pieczenia

 

Muffiny bananowo-czekoladowe  – opis przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Masło rozpuść w garnku na małym ogniu, lekko ostudź i przelej do dużej miski. Dodaj banany i rozgnieć je widelcem na papkę, dodaj jajko, mąkę, erytrytol, mleko, sodę i proszek do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj posiekaną w drobną kostkę gorzką czekoladę i ponownie wymieszaj. Do formy na muffinki wyłóż 12 papierowych foremek a następnie wlej w nie powstałą masę. Piecz ok. 25 minut (aż do suchego patyczka). Pozostaw do ostudzenia.

 

 

Wartości odżywcze (1 muffinka):

Kaloryczność: 155kcal
Białko: 2,8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 19g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

4 komentarze do “Muffiny bananowo-czekoladowe – przepis

  1. Ja pisze:

    Jaka mąka? Konkrety!

  2. Tomasz Bętkowski pisze:

    jaka temperatura pieczenia?

  3. Tomasz Bętkowski pisze:

    180 stopni, Panie Tomku, trzeba czytać ze zrozumieniem 😉

    1. Dziękuję Panie Tomku 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.