Blog
- Śniadania
- Dominika Hatala
Mrożona herbata brzoskwiniowa
Składniki (4 porcje):
- 250 g brzoskwiń
- 75 ml wody
- 40 g erytrytolu
- 4 szklanki naparu z herbaty
- Kostki lodu
- Opcjonalnie cytryna i świeża mięta
Mrożona herbata brzoskwiniowa – opis przygotowania:
Brzoskwinię pokrój na mniejsze kawałki, zblenduj z odrobiną wody i erytrytolem. Zblendowaną brzoskwinię dodaj do garnka i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do czasu aż nabierze konsystencji syropu, następnie odstaw i ostudź. Ostudzony syrop przecedź przez sitko. Herbatę zaparz zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie ostudź. Do szklanki dodaj lód, syrop brzoskwiniowy, ostudzoną herbatę i plastry cytryny oraz brzoskwini. Udekoruj świeżą miętą.
Wartości odżywcze (1 porcja):
- Kalorie - 36kcal
- Białko - 1g
- Tłuszcze - 0,2g
- Węglowodany - 8,6g
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol