Blog

Meksykański kurczak z ryżem – przepis

Meksykański kurczak z ryżem to ciekawa propozycja na szybki obiad lub posiłek do lunchboxa. Nie bez powodu znalazł się w mojej gotowej diecie na wynos. Możesz podać go z kaszą, ryżem lub makaronem – wybierz to, co najbardziej lubisz. W zamian za kurczaka możesz użyć pierś z indyka lub tofu naturalne. Posiłek jest jak zawsze ekspresowy, jego wykonanie nie powinno zająć Ci więcej niż 15-20 minut.

 

Składniki:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 40g kukurydzy konserwowej
  • 50g fasoli czerwonej konserwowej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 5g oleju
  • 50g ryżu – u mnie basmati
  • Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa meksykańska lub ostra papryka

 

Meksykański kurczak z ryżem – opis przygotowania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej a następnie podsmaż pierś z kurczaka (bez przypraw) przed minutę-dwie, do momentu, aż mięso się zetnie. Przełóż je na talerzyk. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, podsmażaj. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki i wymieszaj. Chwilę podgotuj i przypraw do smaku – ja polecam mieszankę przypraw meksykańskich, sól, pieprz, sok z limonki i paprykę ostrą. Na koniec dodaj kurczaka, kukurydzę z puszki, fasolę czerwoną i całość wymieszaj. Podawaj z ryżem.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 462kcal
Białko: 33,9g
Tłuszcze: 9,4g
Węglowodany: 50,4g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁