Meksykański kurczak z ryżem to ciekawa propozycja na szybki obiad lub posiłek do lunchboxa. Nie bez powodu znalazł się w mojej gotowej diecie na wynos. Możesz podać go z kaszą, ryżem lub makaronem – wybierz to, co najbardziej lubisz. W zamian za kurczaka możesz użyć pierś z indyka lub tofu naturalne. Posiłek jest jak zawsze ekspresowy, jego wykonanie nie powinno zająć Ci więcej niż 15-20 minut.
Składniki:
- 100g piersi z kurczaka
- 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 40g kukurydzy konserwowej
- 50g fasoli czerwonej konserwowej
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 5g oleju
- 50g ryżu – u mnie basmati
- Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa meksykańska lub ostra papryka
Meksykański kurczak z ryżem – opis przygotowania:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej a następnie podsmaż pierś z kurczaka (bez przypraw) przed minutę-dwie, do momentu, aż mięso się zetnie. Przełóż je na talerzyk. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię, podsmażaj. Gdy warzywa zmiękną dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki i wymieszaj. Chwilę podgotuj i przypraw do smaku – ja polecam mieszankę przypraw meksykańskich, sól, pieprz, sok z limonki i paprykę ostrą. Na koniec dodaj kurczaka, kukurydzę z puszki, fasolę czerwoną i całość wymieszaj. Podawaj z ryżem.