Blog

Łosoś w sosie szpinakowo-paprykowym z ryżem

Propozycja obiadu z dodatkiem mojej ulubionej ryby – łososia. Przepis jest jak zawsze ekspresowy i cały obiad przygotujemy w 15-20 minut, czyli w czasie, w jakim gotuje się ryż. Do gotującego się ryżu dodajemy odrobinę kurkumy, przez co ryż ma ładny, żółty kolor. Bazę sosu stanowi szpinak i papryka czerwona. Przypominam, że według najnowszych zaleceń powinniśmy dążyć do tego, by spożywać 2 porcje tłustej ryby w tygodniu.

 

Składniki:

  • 80g łososia świeżego
  • 50g ryżu – u mnie basmati
  • 70ml śmietanki 12% – w kartoniku
  • 100g szpinaku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15g tartego sera – u mnie parmezan/grana padano
  • 2g oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, czosnek

 

Łosoś w sosie szpinakowo-paprykowym z ryżem  – opis przygotowania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (1/2 łyżeczki). Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy paprykę. Gdy trochę zmięknie dodajemy szpinak i mieszamy, aż cały zwiędnie. Na patelnie dodajemy śmietankę i parmezan – całość mieszamy i przyprawiamy do smaku (sól, pieprz, słodka papryka i czosnek granulowany). Gdy sos będzie gotowy, dodajemy do niego łososia i dusimy z dwóch stron po ok. 3-4 minuty. Ryż przekładamy na talerz i układamy obok łososia w sosie.

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 555kcal
Białko: 30,1g
Tłuszcze: 26g
Węglowodany: 51,9g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.