Blog

Kurczak pomidorowo-kokosowy – przepis

Kurczak pomidorowo-kokosowy to pomysł na pyszny i ekspresowy obiad, który zrobisz w zaledwie 20 minut. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka podstawowych składników, które możemy przechowywać przez dłuży czas (w przypadku mrożenia mięsa) i zawsze mieć w szafce na awaryjną sytuację, gdy nie mamy pomysłu na obiad, bądź gdy nie zdążyliśmy zrobić zakupów.

 

Składniki:

  • 150g ryżu basmati lub innego
  • 300g piersi z kurczaka
  • Puszka pomidorów
  • 1/3 puszki mleczka kokosowego light
  • Duża cukinia
  • 15goliwy z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany

 

Przygotowanie:

W garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dwóch patelniach rozgrzewamy oliwę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na jednej patelni. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron, aż każdy plaster się zarumieni, następnie odkładamy na talerz. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe – całość dusimy, aż sos zrobi się gęsty i przyprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy ryż, plastry cukinii i pomidorowo-kokosowego kurczaka.

Kaloryczność: 405
Białka: 27,4g
Tłuszcze:  11,7g
Węglowodany: 43,8g

 

 

Smacznego!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁