Kurczak pomidorowo-kokosowy to pomysł na pyszny i ekspresowy obiad, który zrobisz w zaledwie 20 minut. Do jego przygotowania potrzebujemy kilka podstawowych składników, które możemy przechowywać przez dłuży czas (w przypadku mrożenia mięsa) i zawsze mieć w szafce na awaryjną sytuację, gdy nie mamy pomysłu na obiad, bądź gdy nie zdążyliśmy zrobić zakupów.
Składniki:
- 150g ryżu basmati lub innego
- 300g piersi z kurczaka
- Puszka pomidorów
- 1/3 puszki mleczka kokosowego light
- Duża cukinia
- 15goliwy z oliwek
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
Przygotowanie:
W garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dwóch patelniach rozgrzewamy oliwę. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na jednej patelni. Cukinię myjemy, kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy z obu stron, aż każdy plaster się zarumieni, następnie odkładamy na talerz. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe – całość dusimy, aż sos zrobi się gęsty i przyprawiamy do smaku. Na talerz nakładamy ryż, plastry cukinii i pomidorowo-kokosowego kurczaka.
Kaloryczność: 405
Białka: 27,4g
Tłuszcze: 11,7g
Węglowodany: 43,8g
Smacznego!