Często mimo planowania zakupów zdarza się, że w lodówce zostają nam niewykorzystane produkty. Ważne jest, by pamiętać o zużyciu ich przed kolejnymi zakupami! Została Ci połówka awokado? Nie wykorzystałaś wszystkich pieczarek z grzybowego risotto? Nie pozwól im się zmarnować – stwórz z nich nowe, pyszne danie!
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis z wykorzystaniem właśnie tych dwóch składników.
Składniki:
- 2 kromki chleba
- 1/2 dojrzałego awokado
- 150g pieczarek
- 2 łyżeczki oliwy
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki sosu na bazie octu balsamicznego
- opcjonalnie: papryczka chili lub płatki chili
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Grzanki z awokado i pieczarkami balsamico – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczarki umyj, pokrój na mniejsze części i smaż przez 2-4 minuty. W międzyczasie kromki chleba podpiecz w tosterze lub na suchej patelni z dwóch stron. Do podsmażonych pieczarek dodaj sos na bazie octu balsamicznego, miód, pokrojoną papryczkę chili – całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Awokado zgnieć widelcem na pastę, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Grzanki posmaruj pastą z awokado i nałóż pieczarki balsamico. Gotowe!