Grzanki z awokado i pieczarkami balsamico – przepis

Często mimo planowania zakupów zdarza się, że w lodówce zostają nam niewykorzystane produkty. Ważne jest, by pamiętać o zużyciu ich przed kolejnymi zakupami!  Została Ci połówka awokado? Nie wykorzystałaś wszystkich pieczarek z grzybowego risotto? Nie pozwól im się zmarnować – stwórz z nich nowe, pyszne danie!

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis z wykorzystaniem właśnie tych dwóch składników.

 

Składniki:

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 150g pieczarek
  • 2 łyżeczki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżki sosu na bazie octu balsamicznego
  • opcjonalnie: papryczka chili lub płatki chili
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Grzanki z awokado i pieczarkami balsamico – opis przygotowania:

Na patelni rozgrzej oliwę. Pieczarki umyj, pokrój na mniejsze części i smaż przez 2-4 minuty. W międzyczasie kromki chleba podpiecz w tosterze lub na suchej patelni z dwóch stron. Do podsmażonych pieczarek dodaj sos na bazie octu balsamicznego, miód, pokrojoną papryczkę chili – całość wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Awokado zgnieć widelcem na pastę, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Grzanki posmaruj pastą z awokado i nałóż pieczarki balsamico. Gotowe!

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.