Dzisiaj mam dla Was kolejny szybki przepis na gnocchi – tym razem w wersji wegetariańskiej. Gnocchi kupuję w Lidlu, ale są też w Biedronce i w innych marketach. Można też zrobić je samodzielnie, w domu.
Składniki (2 porcje):
- 300g gnocchi
- 125g mozzarella light
- 100g pomidorki koktajlowe
- 200g świeży szpinak
- 10g olej
- 60g śmietanka 18%
- sól, pieprz, czosnek
Gnocchi ze szpinakiem, mozzarellą i pomidorkami – opis przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wsyp gnocchi. Całość podsmażaj ok. 6-7 minut. W tym czasie pomidorki przekrój na połówki a mozzarellę pokrój w kostkę. Do podsmażonych klusek dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie. Dodaj śmietankę, całość wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodaj mozzarellę, pomidorki, chwilę podgotuj i przełóż na talerz.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 465kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 55g
SMACZNEGO! 🙂