Gnocchi z kurkami i brokułami
Ostatni przepis na ekspresowy obiad bardzo Wam się spodobał, więc dzisiaj ponownie GNOCCHI w roli głównej! Dzisiaj w białej odsłonie – z brokułami, kurkami i mozzarellą w sosie ze śmietanki. Lecimy z przepisem!
Składniki (1 porcja):
- 150g gnocchi
- 100g kurki (lub pieczarki)
- 150g brokułów
- 35g śmietanki 18%
- 60g mozzarelli light
- 5g oleju rzepakowego
Gnocchi z kurkami i brokułami – opis przygotowania:
Brokuły podziel na różyczki i ugotuj na parze. Kurki lub pieczarki dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnie – podsmażaj do miękkości (kurki puszczą sok) a następnie ściągnij je z patelni. Na patelnie dodaj olej i gnocchi – całość podsmaż. Do gotowych klusek dodaj śmietankę, całość wymieszaj i dopraw do smaku (u mnie sól, pieprz, czosnek i oregano). Dodaj brokuły, kurki i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę – całość wymieszaj i przełóż na talerz.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 515kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 67g