Gnocchi w sosie pomidorowym
Składniki (3 porcje):
- gotowe gnocchi 1 opakowanie (600g)
- mozzarella light 1 opkowanie (125g)
- 2 szalotki lub białe cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietanki 12%
- 30g tartego parmezanu lub grana padano
- świeża bazylia
- 6g oleju rzepakowego
- sól, pieprz, czosnek, płatki chili
Gnocchi w sosie pomidorowym – opis przygotowania:
Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, śmietankę, garść startego parmezanu i całość wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i płatkami chili. Do gotowego sosu dodaj gnocchi, wymieszaj i przełóż je na talerz. Podaj z tartym parmezanem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 534kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 79g
SMACZNEGO! 🙂