Blog

Dyniowe pancakes z jogurtem i figą – przepis

Sezon na dynię w pełni, więc musimy to wykorzystać. Zaczniemy od pysznych dyniowych pancakes do których przygotowania potrzebujemy dyniowe puree. Już Wam podpowiem, jak je zrobić!

Dyniowe puree: dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń miąższ i wyłóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 30 minut w 220 stopniach lub do momentu, gdy dynia będzie miękka. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia a następnie całość zblenduj na jednolitą masę – puree dyniowe. Gotowe puree możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić.

 

Składniki (1 porcja):

  • 1 jajko
  • 40g mąki
  • 40g mleka
  • łyżeczka pdp
  • 2 łyżeczki słodzidła
  • cynamon
  • 3g oleju
  • 50g puree z dynii

Dodatki:

  • 1/2 skyru waniliowego
  • 1 figa
  • 5g migdałów w płatkach

 

Dyniowe pancakes z jogurtem i figą – opis przygotowania:

Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, pdp, słodzidło, cynamon i puree z dyni – całość dokładnie wymieszaj i smaż w postaci małych placków z dwóch stron. Placki smażymy dłużej, a na mniejszej mocy kuchenki, aby zdążyły zrobić się w środku. Usmażone placki posmaruj skyrem waniliowym, dodaj pokrojone na cząstki figi (lub inne owoce) i całość posyp płatkami migdałów.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 437kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 57g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁