Sezon na dynię w pełni, więc musimy to wykorzystać. Zaczniemy od pysznych dyniowych pancakes do których przygotowania potrzebujemy dyniowe puree. Już Wam podpowiem, jak je zrobić!
Dyniowe puree: dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń miąższ i wyłóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 30 minut w 220 stopniach lub do momentu, gdy dynia będzie miękka. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia a następnie całość zblenduj na jednolitą masę – puree dyniowe. Gotowe puree możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić.
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 40g mąki
- 40g mleka
- łyżeczka pdp
- 2 łyżeczki słodzidła
- cynamon
- 3g oleju
- 50g puree z dynii
Dodatki:
- 1/2 skyru waniliowego
- 1 figa
- 5g migdałów w płatkach
Dyniowe pancakes z jogurtem i figą – opis przygotowania:
Do miski wbij jajko, dodaj mąkę, mleko, pdp, słodzidło, cynamon i puree z dyni – całość dokładnie wymieszaj i smaż w postaci małych placków z dwóch stron. Placki smażymy dłużej, a na mniejszej mocy kuchenki, aby zdążyły zrobić się w środku. Usmażone placki posmaruj skyrem waniliowym, dodaj pokrojone na cząstki figi (lub inne owoce) i całość posyp płatkami migdałów.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 437kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 13g
Węglowodany: 57g