Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Domowy sos winegret – przepis
Domowy sos winegret – robimy od razu większą porcję, zamykamy w słoiczku i mamy na zapas do letnich sałatek. U mnie w menu o wiele częściej pojawiają się sałatki, jak sos czeka gotowy w lodówce, Bardzo polecam ten sposób!
Składniki (większa porcja):
- 2 ząbki czosnku
- 65g oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- sól i pieprz do smaku
Domowy sos winegret – opis przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki. Do tego dodajemy oliwę, sok z cytyny, musztardę, syrop klonowy lub miód i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem a następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce .
Wartości odżywcze (cały słoiczek):
Kaloryczność: 763kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 66,5g
Węglowodany: 39g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol