Domowy sos winegret – robimy od razu większą porcję, zamykamy w słoiczku i mamy na zapas do letnich sałatek. U mnie w menu o wiele częściej pojawiają się sałatki, jak sos czeka gotowy w lodówce, Bardzo polecam ten sposób!
Składniki (większa porcja):
- 2 ząbki czosnku
- 65g oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- sól i pieprz do smaku
Domowy sos winegret – opis przygotowania:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki. Do tego dodajemy oliwę, sok z cytyny, musztardę, syrop klonowy lub miód i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem a następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce .
Wartości odżywcze (cały słoiczek):
Kaloryczność: 763kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 66,5g
Węglowodany: 39g
SMACZNEGO! 🙂