Blog

Domowy sos winegret – przepis

Domowy sos winegret – robimy od razu większą porcję, zamykamy w słoiczku i mamy na zapas do letnich sałatek. U mnie w menu o wiele częściej pojawiają się sałatki, jak sos czeka gotowy w lodówce, Bardzo polecam ten sposób!

 

Składniki (większa porcja):

  • 2 ząbki czosnku
  • 65g oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz do smaku

 

Domowy sos winegret – opis przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki. Do tego dodajemy oliwę, sok z cytyny, musztardę, syrop klonowy lub miód i dokładnie mieszamy. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem a następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce .

 

Wartości odżywcze (cały słoiczek):

Kaloryczność: 763kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 66,5g
Węglowodany: 39g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁