Domowy McMuffin z jajkiem

Składniki (6 sztuk):

  • 250g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 50ml ciepłej wody
  • 120ml ciepłego mleka
  • 15g masła w temp. pokojowej
  • 5g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru i 3/4 łyżeczki soli
  • Mąka kukurydziana do obtoczenia bułek

 

Domowy McMuffin z jajkiem – opis przygotowania:

Do kubka lub miski wlewamy 50ml ciepłej (nie gorącej) wody, 5g suszonych drożdży, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20min. Do dużej miski wsypujemy mąkę, masło, mleko, sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie lub z pomocą miksera planetarnego, a następnie zostawiamy na około 1h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez moment i przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na wysokość ok. 1-2 cm i wykrawamy bułki za pomocą dużej szklanki. Mi wyszło 6 sztuk i tyle mniej więcej powinno wyjść. Obtaczamy delikatnie w mące kukurydzianej i smażymy na lekko przesmarowanej olejem patelni, na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony – do zarumienienia.

Gotowe bułki przekrawamy na pół, podsmażamy i podajemy z dowolnymi dodatkami – u mnie ser żółty, jajko sadzone, rukola, szynka drobiowa i pomidor.

Za pierwszym razem zrobiłam z tego ciasta 14 bułek, ale były za małe i zbyt płaskie.

Wartości odżywcze (1 z 6 sztuk bez dodatków):

Kaloryczność: 176kcal
Białko: 6g
Tłuszcze: 3g
Węglowodany: 30g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Jeden komentarz do “Domowy McMuffin z jajkiem

  1. Avatar Asia pisze:

    Robiłam kilkakrotnie z drożdżami suszonymi i świeżymi. Ze świeżymi wychodzą lepiej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk