Blog
Domowy majonez
Jeśli nie chcesz do wielkanocnych potraw korzystać ze sklepowego majonezu to podpowiem Ci też, jak zrobić własny, domowy. Jego przygotowanie trwa 5-6 minut i potrzebujemy tylko kilku, prostych składników.
Składniki (ok. 350ml):
- 1 jajko
- 360ml oleju rzepakowego
- łyżka octu
- łyżeczka musztardy
- sól , pieprz
Domowy majonez – opis przygotowania:
Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj ocet, musztardę, szczyptę soli i pieprzy a następnie całość zmiksuj. Cały czas miksując dolewaj olej, do momentu, aż majonez będzie miał odpowiednią gęstość i konsystencję. Pod koniec opcjonalnie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Z tych proporcji wyjdzie ok. 350g majonezu – przechowuj go w zakręconym słoiczku do tygodnia.
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol