domowy majonez

Domowy majonez

Jeśli nie chcesz do wielkanocnych potraw korzystać ze sklepowego majonezu to podpowiem Ci też, jak zrobić własny, domowy. Jego przygotowanie trwa 5-6 minut i potrzebujemy tylko kilku, prostych składników. 

 

Składniki (ok. 350ml):

  • 1 jajko
  • 360ml oleju rzepakowego
  • łyżka octu
  • łyżeczka musztardy
  • sól , pieprz

 

Domowy majonez – opis przygotowania:

Do kielicha blendera wbij jajko, dodaj ocet, musztardę, szczyptę soli i pieprzy a następnie całość zmiksuj. Cały czas miksując dolewaj olej, do momentu, aż majonez będzie miał odpowiednią gęstość i konsystencję. Pod koniec opcjonalnie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Z tych proporcji wyjdzie ok. 350g majonezu – przechowuj go w zakręconym słoiczku do tygodnia. 

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.