Szybki chleb z ziarnami

Marzysz o pachnącym, świeżym pieczywie prosto z własnego piekarnika? Ten szybki chleb z ziarnami to jeden z moich ulubionych przepisów, który od miesięcy króluje w mojej kuchni. Domowy chleb bez wyrabiania zajmuje zaledwie kilka minut przygotowania, a efekt zachwyca smakiem i aromatem. Dodatek pestek dyni, słonecznika i siemienia lnianego wzbogaca nie tylko smak, ale też wartość odżywczą.

Chleb jest podstawą diety większości z Nas. Jest on dobrym źródłem węglowodanów i błonnika. Ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B i E oraz sód, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor. Jak wiemy na półkach sklepowych chlebów nie brakuje. O tym, czy chleb jest warty zakupu świadczy jego skład. O ile w supermarketach listy składników są wywieszone w pobliżu pieczywa, o tyle np. w piekarniach trzeba poprosić o możliwość wglądu.

W chlebie powinniśmy znaleźć tylko 4 składniki, a mianowicie:

  • mąkę
  • wodę
  • zakwas lub drożdże
  • sól

Producenci jednak często wybierają drogę na skróty i stosują tzw. „ulepszacze” w celu
skrócenia procesu pieczenia, zwiększenia objętości lub poprawy wizualnej wyglądu pieczywa.
Poza tym możemy znaleźć konserwanty, których producenci używają po to,
by przedłużyć trwałość produktu i zahamować proces pleśnienia.

Przedstawię kilka składników dodatkowych, które możemy znaleźć na etykiecie pieczywa.

  •  E300 – Kwas askorbinowy – jego zadaniem jest optyczne zwiększenie objętości pieczywa.
  • E412 – Guma guar – używana jako środek zagęszczający, może powodować wzdęcia.
  • Karmel lub słód jęczmienny – stosowany, by nadać brązową barwę. Zabieg ten ma za zadanie zmylić klienta, że ma do czynienia z chlebem razowym.
  • E262 – Dioctan sodu – wydłuża trwałość produktu.
  • E471, E472e, E481, E482, E322 – emulgatory – ich zadaniem jest poprawa konsystencji chleba,
  • Mleko, maślanka, serwatka w proszku – całkowicie zbędne.

Zakup świeżego, dobrego chleba bez zbędnych dodatków to w dzisiejszych czasach nie lada wyzwanie, dlatego przygotowałam dla was przepis, który możecie zrobić w domu z kilku, najważniejszych składników.

Składniki (1 bochenek):

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 650) – podstawa naszego ciasta
  • 2 szklanki ciepłej wody – idealna temperatura aktywuje drożdże
  • 7g suchych drożdży – dzięki nim ciasto pięknie wyrośnie
  • 1 łyżka soli – podkreśla smak i reguluje proces fermentacji
  • 1 łyżka cukru – pożywka dla drożdży
  • 7 łyżek ziaren (pestki dyni, słonecznik, siemię lniane) – dodają chrupkości i wartości odżywczych

Chleb z ziarnami – opis przygotowania:

  1. Wszystkie składniki odmierz i wsyp do jednej miski.
  2. Używając łyżki, mieszaj całość do uzyskania jednolitej masy – nie musisz jej wyrabiać!
  3. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50 minut, aż wyrośnięty rozczyn zwiększy swoją objętość.
  4. Nagrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół).
  5. Prostokątną keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej wyrośnięte ciasto.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 90 minut.
  7. Po 75 minutach pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 210°C, by uzyskać chrupiącą skórkę.
  8. Po upieczeniu wyjmij chleb i pozostaw do ostygnięcia.

Wskazówki i zamienniki

  • Kwestia piekarnika: Każdy piekarnik jest inny, dlatego czas pieczenia może się różnić. Warto sprawdzić gotowość chleba patyczkiem – powinien wyjść suchy.
  • Zamienniki mąki: Nie używaj samej mąki żytniej – jest zbyt ciężka i chleb może nie wyrosnąć. Możesz zastąpić część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą (do 1/3 ilości) lub użyć mąki ryżowej dla wersji bezglutenowej.
  • Warianty z ziarnami: Możesz eksperymentować z różnymi ziarnami – wypróbuj czarnuszkę, płatki owsiane lub nasiona chia dla jeszcze większej zawartości błonnika.
  • Świeżość chleba: Domowe pieczywo najlepiej przechowywać zawinięte w czystą ściereczkę. Chleb zachowuje świeżość do 3 dni. Warto upiec dwa bochenki naraz i jeden zamrozić.

Wartości odżywcze (1 chleb, 22 kromki):

  • Kaloryczność: 1908kcal
  • Białko: 62g
  • Tłuszcze: 39g
  • Węglowodany: 317g

Wartości odżywcze (1 kromka):

  • Kaloryczność: 86kcal
  • Białko: 2,8g
  • Tłuszcze: 1,8g
  • Węglowodany: 14,4g

Podsumowanie

Samodzielne pieczenie to nie tylko kontrola nad tym, co jesz, ale też wyjątkowa satysfakcja. Ten prosty przepis na szybki chleb sprawi, że już drugi raz nie będziesz chcieć wrócić do sklepowego pieczywa.

SMACZNEGO! 🙂

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Dobrze upieczony chleb powinien być złotobrązowy i wydawać głuchy dźwięk przy postukaniu w spód. Możesz też sprawdzić gotowość wbijając patyczek – powinien wyjść suchy.

Najczęstsze przyczyny to: zbyt stare drożdże, za zimna woda, zbyt chłodne miejsce podczas wyrastania lub użycie zbyt ciężkiej mąki (np. żytniej). Upewnij się, że używasz świeżych drożdży i odstawiasz ciasto w ciepłe miejsce.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.