Od dłuższego czasu miałam smaka na jagodzianki…. aż pewnego dnia tata nazbierał mi w lesie cały słoik jagód i mówię dobra, robimy! Oczywiście podzielę się z Wami przepisem, bo w ankiecie u mnie na instagramie ponad 8 tysięcy osób było nim zainteresowanych.
Jagody są turbo zdrowe!
- Dzięki zawartości luteiny mają pozytywne działanie na wzrok
- Mają działanie antyoksydacyjne
- Dzięki sporej zawartości błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego
- Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych – m.in. witaminy B1, B2, witaminy a, witaminy c, fosforu, cynku, żelaza, wapnia i potasu!
Składniki (ok. 14 mniejszych lub 6-8 większych)
- 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 240ml mleka
- Łyżka cukru
- 100g erytrytolu lub innego słodzidła
- 9g suszonych drożdży lub 30g świeżych
- 2 żółtka
- 70g miękkiego masła
Nadzienie: ok. 300g jagód + erytrytol do smaku + łyżka mąki ziemniaczanej (całość wymieszać).
Kruszonka: 45g mąki pszennej, 30g zimnego masła, 30g erytrytolu (wymieszać w rękach, aż do uzyskania kruszonki), białko do posmarowania.
Domowe jagodzianki – opis przygotowania:
Do małego garnka wlej mleko i podgrzej, aż będzie ciepłe (ale nie gorące!) dodaj drożdże i cukier, całość wymieszaj a następnie odstaw na ok. 10 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj 2 żółtka (białko zostaw w miseczce), masło, zaczyn drożdżowy, erytrytol i szczyptę soli – całość wyrób w rękach lub w robocie planetarnym. Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5h. W międzyczasie jagody wymieszaj z mąką, erytrytolem i przygotuj kruszonkę. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części (w zależności od tego, jak duże chcesz mieć jagodzianki). Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach, nałóż nadzienie, a następnie zlep jak pieroga i uformuj podłużną bułkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagodzianki posmaruj białkiem jaj i posyp kruszonką. Piecz ok 17-20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia).
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 2800kcal
Białko: 77,6g
Tłuszcze: 82g
Węglowodany: 453g
SMACZNEGO! 🙂