Czekoladowa granola z patelni
Skład sklepowych granoli często pozostawia wiele do życzenia. Wcześniej na moim blogu pojawił się przepis na granolę z piekarnika. Jeśli jednak nie masz tak dużo czasu, możesz skorzystać z ekspresowej wersji, czyli zrobić granolę z patelni. U mnie dzisiaj w wersji czekoladowej podana na kremowym twarożku z dodatkiem brzoskwini. W składnikach podałam moje propozycje, ale możesz dodać to, co aktualnie masz w domu np orzechy czy płatki migdałów. Wystarczy dodać do tego jogurt i owoc i zdrowy posiłek na szybko gotowy.
Składniki (1 porcja):
- 15g płatków owsianych
- nasiona słonecznika 5g
- wiórki kokosowe 5g
- siemię lniane 5g
- kostka gorzkiej czekolady
- łyżka miodu
Czekoladowa granola z patelni – opis przygotowania:
Na patelnię wsyp płatki, słonecznik, wiórki kokosowe, siemię lniane i posiekaną gorzką czekoladę – całość podsmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodaj miód i mieszaj, aż do połączeni się składników i uzyskania chrupiącej konsystencji. Możesz podać z jogurtem, mlekiem, kefirem lub twarożkiem – koniecznie w towarzystwie ulubionych owoców 🙂
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 263kcal
Białko: 5,6g
Tłuszcze: 10,7g
Węglowodany: 37,5g
Przepis pochodzi z gotowej, autorskiej diety “DIETA NA WYNOS”.