Czekoladowa granola z patelni – przepis

Skład sklepowych granoli często pozostawia wiele do życzenia. Wcześniej na moim blogu pojawił się przepis na granolę z piekarnika. Jeśli jednak nie masz tak dużo czasu, możesz skorzystać z ekspresowej wersji, czyli zrobić granolę z patelni. U mnie dzisiaj w wersji czekoladowej podana na kremowym twarożku z dodatkiem brzoskwini. W składnikach podałam moje propozycje, ale możesz dodać to, co aktualnie masz w domu np orzechy czy płatki migdałów. Wystarczy dodać do tego jogurt i owoc i zdrowy posiłek na szybko gotowy.

 

Składniki (1 porcja):

  • 15g płatków owsianych
  • nasiona słonecznika 5g
  • wiórki kokosowe 5g
  • siemię lniane 5g
  • kostka gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu

 

Czekoladowa granola z patelni  – opis przygotowania:

Na patelnię wsyp płatki, słonecznik, wiórki kokosowe, siemię lniane i posiekaną gorzką czekoladę – całość podsmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po chwili dodaj miód i mieszaj, aż do połączeni się składników i uzyskania chrupiącej konsystencji. Możesz podać z jogurtem, mlekiem, kefirem lub twarożkiem – koniecznie w towarzystwie ulubionych owoców 🙂

 

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 263kcal
Białko: 5,6g
Tłuszcze: 10,7g
Węglowodany: 37,5g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *