Blog

Domowa granola w 45 minut – przepis

Domowa granola to dobra alternatywa dla popularnych sklepowych musli, które często zawierają nieporządne składniki, takie jak:

  • ekstrakt słodu jęczmiennego
  • aromaty
  • cukier
  • kwas cytrynowy
  • emulgatory
  • tłuszcz palmowy
  • syrop ryżowy
  • słód jęczmienny
  • melasa trzcinowa
  • przeciwutleniacze
  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • glukoza

Pokażę Wam dzisiaj, jak w parę chwil wykonać granolę samodzielnie i bez zbędnych dodatków. Granolę można dodawać jako dodatek do jogurtu, w towarzystwie owoców lub jako dodatek do owsianki. Sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie.

 

Składniki:

  • 200g płatki owsiane
  • 30g siemię lniane
  • 30g pestki dyni
  • 30g słonecznik
  • 20g nasiona chia
  • 25g wiórki kokosowe
  • 120g żurawina suszona
  • 25g orzechy nerkowca
  • 60g miód
  • łyżeczka cynamonu

 

Domowa granola – opis przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Do miski odmierzamy płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz suszoną żurawinę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski, następnie mieszamy wszystkie składniki. Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość. Przypraw łyżeczką cynamonu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż całą masę, rozprowadzając ją po całej powierzchni blaszki. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut – co 10 minut całość przemieszaj. Po upieczeniu pozostaw na wierzchu do ostygnięcia, następnie wsyp do słoika i przechowuj zamknięte.

Wartości odżywcze (duży słoik 550g):

Kaloryczność: 2218kcal
Białko: 54,2g
Tłuszcze: 92,9g
Węglowodany: 314g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk