Domowa granola to dobra alternatywa dla popularnych sklepowych musli, które często zawierają nieporządne składniki, takie jak:
- ekstrakt słodu jęczmiennego
- aromaty
- cukier
- kwas cytrynowy
- emulgatory
- tłuszcz palmowy
- syrop ryżowy
- słód jęczmienny
- melasa trzcinowa
- przeciwutleniacze
- syrop glukozowy
- syrop glukozowo-fruktozowy
- glukoza
Pokażę Wam dzisiaj, jak w parę chwil wykonać granolę samodzielnie i bez zbędnych dodatków. Granolę można dodawać jako dodatek do jogurtu, w towarzystwie owoców lub jako dodatek do owsianki. Sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie.
Składniki:
- 200g płatki owsiane
- 30g siemię lniane
- 30g pestki dyni
- 30g słonecznik
- 20g nasiona chia
- 25g wiórki kokosowe
- 120g żurawina suszona
- 25g orzechy nerkowca
- 60g miód
- łyżeczka cynamonu
Domowa granola – opis przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Do miski odmierzamy płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, nasiona chia, wiórki kokosowe oraz suszoną żurawinę. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do miski, następnie mieszamy wszystkie składniki. Dodaj miód i ponownie wymieszaj całość. Przypraw łyżeczką cynamonu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż całą masę, rozprowadzając ją po całej powierzchni blaszki. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut – co 10 minut całość przemieszaj. Po upieczeniu pozostaw na wierzchu do ostygnięcia, następnie wsyp do słoika i przechowuj zamknięte.
Wartości odżywcze (duży słoik 550g):
Kaloryczność: 2218kcal
Białko: 54,2g
Tłuszcze: 92,9g
Węglowodany: 314g
SMACZNEGO! 🙂