Sezon truskawkowy zaczyna się już w pełni. Co powiecie na pyszny letni deser – puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami? Na górę można jeszcze dorzucić kruszonkę – ja następnym razem na pewno zrobię je w takiej wersji.
Składniki:
- 2 jajka
- 120g słodzidła – u mnie erytrytol
- 8g cukru waniliowego
- 300g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g oleju rzepakowego
- 270g jogurtu naturalnego
- 200g truskawek
Ciasto jogurtowe z truskawkami – opis przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do większej miski wbij jajka, dodaj słodzidło i cukier waniliowy – miksuj, aż masa będzie gęsta i zdecydowanie jaśniejsza. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj olej, jogurt i miksuj przez chwilę, tylko do połączenia się składników. Tortownicę (u mnie 20cm, ale może być ciut większa) posmaruj olejem i wylej powstałą masę. Na wierzchu ułóż truskawki i ewentualnie posyp kruszonką – piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Opcjonalnie gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
WAŻNE – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie można też przesadzić z ilością truskawek. W przeciwnym razie zakalec gwarantowany.
Wartości odżywcze (całe ciasto):
Kaloryczność: 1847kcal
Białko: 67g
Tłuszcze: 75g
Węglowodany: 212g
SMACZNEGO! 🙂
4 komentarze do “Ciasto jogurtowe z truskawkami – przepis”
Czy ciasto uda się na mące pszennej pełnoziarnistej 1850 ,orkisziwej 2000
lub owsianej ?
Szczerze wątpię, bo to bardzo delikatne ciasto.
Pełnoziarnista orkiszowa mąka 1700. Potwierdzam! Nie nadaje się 😅
Czy truskawki mogą być mrożone wymieszane z maka ziemniaczana?