Blog

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy zaczyna się już w pełni. Co powiecie na pyszny letni deser – puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami? Na górę można jeszcze dorzucić kruszonkę – ja następnym razem na pewno zrobię je w takiej wersji.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120g słodzidła – u mnie erytrytol
  • 8g cukru waniliowego
  • 300g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g oleju rzepakowego
  • 270g jogurtu naturalnego
  • 200g truskawek

 

Ciasto jogurtowe z truskawkami – opis przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do większej miski wbij jajka, dodaj słodzidło i cukier waniliowy – miksuj, aż masa będzie gęsta i zdecydowanie jaśniejsza. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj olej, jogurt i miksuj przez chwilę, tylko do połączenia się składników. Tortownicę (u mnie 20cm, ale może być ciut większa) posmaruj olejem i wylej powstałą masę. Na wierzchu ułóż truskawki i ewentualnie posyp kruszonką – piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Opcjonalnie gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

WAŻNE – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Nie można też przesadzić z ilością truskawek. W przeciwnym razie zakalec gwarantowany.

Wartości odżywcze (całe ciasto):

Kaloryczność: 1847kcal
Białko: 67g
Tłuszcze: 75g
Węglowodany: 212g

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.