Dzień dobry we wtorek. Dzisiaj mam dla Was propozycje szybkiego mini ciacha budyniowego z owocami. Osobiście wolę takie mniejsze ciasta, bo nie trzeba potem dojadać kilka dni na siłę! Ja swoje robiłam w foremce z ikei (ok.15x20cm) i wyszło mi 6 kawałków.
Składniki (ok. 6 kawałków)
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
- 750ml mleka
- ok. 6 łyżek słodzidła – u mnie erytrytol
- 15 herbatników
- łyżeczka wiórków kokosowych
- owoce – maliny, borówki
Ciasto budyniowe z owocami (bez pieczenia) – opis przygotowania:
Do garnka wlej 650ml mleka i zagotuj. Pozostałe 100ml wlej do szklanki, do tego dodaj budyń i słodzidło – dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować wlej masę budyniową, wyłącz kuchenkę i całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było gródek. Na dno naczynia wyłóż herbatniki (u mnie 5 sztuk), na to masa budyniowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa budyniowa, wiórki kokosowe i owoce (dociśnij je delikatnie, aby wbiły się w budyń). Poczekaj, aż ostygnie a następnie włóż naczynie do lodówki na kilka godzin i gotowe.
Wartości odżywcze (całość):
Kaloryczność: 3042kcal
Białko: 136g
Tłuszcze: 186g
Węglowodany: 210g