Ciasto budyniowe z owocami (bez pieczenia)

Dzień dobry we wtorek. Dzisiaj mam dla Was propozycje szybkiego mini ciacha budyniowego z owocami. Osobiście wolę takie mniejsze ciasta, bo nie trzeba potem dojadać kilka dni na siłę! Ja swoje robiłam w foremce z ikei (ok.15x20cm) i wyszło mi 6 kawałków.

 

Składniki (ok. 6 kawałków)

  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
  • 750ml mleka
  • ok. 6 łyżek słodzidła – u mnie erytrytol
  • 15 herbatników
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • owoce – maliny, borówki

 

Ciasto budyniowe z owocami (bez pieczenia) – opis przygotowania:

Do garnka wlej 650ml mleka i zagotuj. Pozostałe 100ml wlej do szklanki, do tego dodaj budyń i słodzidło – dokładnie wymieszaj. Gdy mleko zacznie się gotować wlej masę budyniową, wyłącz kuchenkę i całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było gródek. Na dno naczynia wyłóż herbatniki (u mnie 5 sztuk), na to masa budyniowa, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, masa budyniowa, wiórki kokosowe i owoce (dociśnij je delikatnie, aby wbiły się w budyń). Poczekaj, aż ostygnie a następnie włóż naczynie do lodówki na kilka godzin i gotowe.

 

Wartości odżywcze (całość):

Kaloryczność: 3042kcal
Białko: 136g
Tłuszcze: 186g
Węglowodany: 210g

 

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Administratorem Twoich danych osobowych przetwarzanych w ramach powyższego formularza jest Dominika Hatala, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą DIETETYK POWSZECHNY DOMINIKA HATALA (NIP: 6381838311). Administrator przetwarza Twoje dane osobowe wyłącznie w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu, jakim jest obsługa komentarzy. Więcej w Polityce prywatności.