Już wkrótce majówka i co za tym idzie – rozpocznie się sezon grillowy! Grillowanie jest świetną okazją do spędzenia czasu z bliskimi przy pysznym jedzonku, w promieniach wiosennego lub wakacyjnego słońca. Jako dietetyczka uważam, że przypalona na ruszcie kiełbasa lub karczek to nie jest najzdrowszy wybór na co dzień, więc przygotowałam dla Ciebie 6 pysznych i zdrowych propozycji na grilla, lub jako dodatek do dań z grilla.
Smacznego grillowania!
Bułeczki ziołowe (12 sztuk):
CIASTO:
- 180ml mleka
- łyżeczka cukru
- 50g masła
- 7g suszonych drożdży
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- 360g mąki pszennej tortowej
`
ZIOŁOWE MASŁO:
- 50g masła
- pęczek natki pietruszki
- trzy duże garści świeżej bazylii
- płaska łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
W rondelku na małym ogniu podgrzewam 50g masła, 180ml mleka i łyżeczkę cukru, aż do roztopienia się masła. Sprawdzam, czy mleko nie jest zbyt gorące i do lekko ciepłego mleka wrzucam 7g suszonych drożdży, dokładnie mieszam i odstawiam na 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy drożdże lekko wyrosły – jeśli tak, to są aktywne i można działać dalej. Przekładam całość do większej miski lub do robota, wbijam jajko, dodaję sól i dokładnie mieszam. Cały czas mieszając wsypuję po łyżce mąki (łącznie 360g). Gdy ciasto będzie już zagniecione zostawiam pod przykryciem na ok. godzinkę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat lekko podsypany mąką, ciasto zagniatam i rozwałkowuję na prostokąt ok 30x40cm. Składniki na ziołowe masło blenduję ze sobą (najpier cebulę i czosnek, potem zioła i na końcu masło i sól) a następnie rozcieram to po powierzchni ciasta. Całe ciasto zawijam a powstały rulon kroję na 12 kawałków po ok. 2-3cm. Przekładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam bułeczki na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dobrze, jak lekko się ze sobą stykają. Piekę w 180 stopniach (góra-dół) ok. 16-20 minut – cały czas pilnuję, by bułeczki się nie przypiekły.
Bruschetta – włoska przekąska:
- bagietka
- pomidory lub pomidorki koktajlowe
- mozzarella light
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Nie podałam ilości składników – wszystko zależy od tego, ile potrzebujesz zrobić. Na jedną półbagietkę przypadają średnio dwa pomidory i 1/2 kulki mozzarelli lekkiej.
Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem – otrzymaną mieszanką smarujemy każdą kromkę. Pomidory i kroimy w kosteczkę i wykładamy na bagietkę, na to pokrojona w kostkę mozzarella. Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Przekładamy na grilla lub do piekarnika z funkcją grill i czekamy kilka minut, aż bagietka będzie chrupiąca, a ser lekko się stopi. Gotowe bruschetty dekorujemy listkami świeżej bazylii i zajadamy.
Szaszłyki z łososiem i ananasem:
- Łosoś – ok. 200-300g
- 1 większa papryka
- Świeży ananas – ok. 1/2 średniego owocu
- Sok z cytryny
- 10g oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Surowego łososia kroimy w większą kostkę, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Paprykę kroimy w większą kostkę, ananasa również. Paprykę przekładamy do miseczki i polewamy połową oliwy (5g), a następnie doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Na długie patyczki nadziewamy kolejno paprykę, łososia i ananasa. Przekładamy na grilla (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia), polewamy pozostałą oliwą (5g) i posypujemy ulubionymi przyprawami. Pieczemy aż do momentu, gdy mięso łososia się zetnie.
Sałatka z serem halloumi i z granatem:
- 40g roszponki lub rukoli
- 1/2 granatu
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 110g sera halloumi – pół opakowania
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Roszponkę myjemy, suszymy i wkładamy do dużej miski. Ser halloumi kroimy w plastry i podsmażamy na grillu lub na patelni z dwóch stron, aż wytworzy się na nim chrupiąca skorupka. Granata obieramy i pestki wrzucamy do miski z roszponką. Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do miski. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Na gotową sałatkę nakładamy ser halloumi – proponuję pokroić go na mniejsze kawałki.
Cała miska ma ok. 500-550kcal.
Pieczarki faszerowane z serkiem :
- pieczarki
- czosnek
- serek śmietankowy
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Z pieczarek wycinamy nóżki, a następnie drobno siekamy je z czosnkiem i podsmażamy na oliwie. Pieczarki przekładamy do miski i dodajemy około 4 łyżki serka śmietankowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kapeluszy pieczarek. W takiej formie pieczarki przekładamy na grila i grillujemy kilkanaście minut.
Twarożek warzywny z grissini :
- twaróg półtłusty
- jogurt naturalny
- rzodkiewki
- szczypiorek
- sól, pieprz, czosnek
- paluchy chlebowe grissini
Opis przygotowania:
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy trochę mleka i rozrabiamy widelcem lub blindujemy. Szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Twarożek podajemy z paluszkami grissini.
SMACZNEGO! 🙂