Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę tajską z kurczakiem i warzywami. Moja propozycja warzywna do tej zupy to cukinia, marchewka i papryka, ale możesz użyć dowolnych warzyw. Zamiast kurczaka można użyć też tofu, krewetek lub łososia – będzie równie pyszne! Jako dodatek użyj ryżu lub makaronu ryżowego, aby zapewnić dodatek węglowodanowy w tej potrawie. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację.
Składniki (4 porcje):
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 300g piersi z kurczaka
- 1l wody
- 3 łyżki bulionu np. Winiary
- 200ml mleczka kokosowego
- 10g oliwy
- 200g makaronu ryżowego
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę. Warzywa (cebula, marchew, papryka i cukinia) myjemy, jeśli trzeba to obieramy ze skórki i kroimy w kostkę/plastry lub paski – według uznania. Do garnka wrzucamy kolejno cebulę i 1 łyżeczkę przyprawy curry, następnie marchew, paprykę a na samym końcu cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 1l wody i 3 łyżki bulionu Winiary (lub gotowy litr bulionu). Kurczaka kroimy w kostkę i bez doprawiania wrzucamy do garnka. Po 2 minutach kurczak będzie już gotowy. W tym momencie możemy już wlać mleczko kokosowe (polecam Real Thai) i przyprawić do smaku curry, ostrą papryką, solą i pieprzem. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 437kcal
Białko: 20,4g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 55,7g
SMACZNEGO! 🙂