Blog

Tajska zupa z kurczakiem

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę tajską z kurczakiem i warzywami. Moja propozycja warzywna do tej zupy to cukinia, marchewka i papryka, ale możesz użyć dowolnych warzyw. Zamiast kurczaka można użyć też tofu, krewetek lub łososia – będzie równie pyszne! Jako dodatek użyj ryżu lub makaronu ryżowego, aby zapewnić dodatek węglowodanowy w tej potrawie. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację.

 

Składniki (4 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1l wody
  • 3 łyżki bulionu np. Winiary
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 10g oliwy
  • 200g makaronu ryżowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka ostra

 

Zupa tajska z kurczakiem i warzywami – opis przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę. Warzywa (cebula, marchew, papryka i cukinia) myjemy, jeśli trzeba to obieramy ze skórki i kroimy w kostkę/plastry lub paski – według uznania. Do garnka wrzucamy kolejno cebulę i 1 łyżeczkę przyprawy curry, następnie marchew, paprykę a na samym końcu cukinię. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 1l wody i 3 łyżki bulionu Winiary (lub gotowy litr bulionu). Kurczaka kroimy w kostkę i bez doprawiania wrzucamy do garnka. Po 2 minutach kurczak będzie już gotowy. W tym momencie możemy już wlać mleczko kokosowe (polecam Real Thai) i przyprawić do smaku curry, ostrą papryką, solą i pieprzem. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 437kcal
Białko: 20,4g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 55,7g

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁