Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj przygotowałam dla Was 6 propozycji na sylwestrowe przekąski. Starałam się wybrać ciekawsze przepisy, bo sałatkę gyros, roladki z tortilli lub mini pizze z ciasta francuskiego zna już pewnie każdy 🙂
Poniżej znajdziesz 6 moich szybkich propozycji, a tymczasem ja życzę Ci Szczęśliwego Nowego Roku!
Sałatka z pieczonym batatem i granatem
- 1 batat + oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka
- 1/3 opakowania sera sałatkowego/typu feta
- Rukola
- Czerwona cebula
- Granat
- Sos: 2 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Opis przygotowania:
Batata umyj, ubierz i pokrój w kostkę. Polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką – całość wymieszaj, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 20-25 minut w 220 stopniach. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: pokrój ser sałatkowy w kostkę a czerwoną cebulę i cienkie piórka. Przygotuj sos: do miseczki dodaj oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Do miski przełóż rukolę, dodaj czerwoną cebulę, ziarna granatu, upieczone bataty, ser sałatkowy i całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
Spring rolls z kurczakiem i mango
- Papier ryżowy
- Mango
- Sałata rzymska
- Papryka czerwona
- Marchewka
- Kurczak podsmażony w papryce i przyprawie curry
Opis przygotowania:
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i curry a następnie podsmaż na patelni na odrobinie oleju. Przygotuj pozostałe składniki: pokrój w paski mango, paprykę i marchewkę. Papier ryżowy namocz w ciepłej wodzie, nałóż na środek sałatę, kurczaka i pozostałe składniki a następnie zawiń go jak krokieta. Postępuj tak samo w przypadku kolejnych spring rollsów. Polecam dodatkowo przygotować do nich sos, np. słodko-kwaśny lub orzechowy.
Serowe paluchy
- Ciasto francuskie light lub zwykłe
- Mozzarella tarta
- Sól, pieprz, oregano
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń, przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą, pieprzem i tartą mozzarellą. Przykryj drugą połową ciasta francuskiego, potnij na cienkie paski. Złap dwa końce jednego paska, skręć go a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 stopniach około 20-25 minut.
Krakersy z serkiem, łososiem i ogórkiem
- Krakersy
- Serek śmietankowy
- Łosoś wędzony na zimno
- Ogórek zielony
Opis przygotowania:
Krakersy posmaruj serkiem śmietankowym, nałóż kawałki wędzonego łososia i plasterki ogórka. Przygotuj bezpośrednio przed przyjęciem gości.
Mini kanapki:
- Płaska bułka
- Hummus
- Serek śmietankowy
- Szynka drobiowa
- Camembert
- Sałata rzymska
- Ogórek zielony
Opis przygotowania:
Jedną połowę bułki posmaruj hummusem a drugą serkiem śmietankowym. Nałóż wszystkie składniki, złóż, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i nadziej na wykałaczki.
Guacamole z nachosami:
- Dojrzałe awokado
- Pomidorki koktajlowe
- Czerwona cebula
- Sok z limonki
- Sól, pieprz, czosnek, płatki chili
- Nachosy klasyczne
Opis przygotowania:
Do miski przełóż dojrzałe awokado i zgnieć je na papkę. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, płatkami chili i sokiem z limonki. Wymieszaj i podaj z nachosami.