Blog

Szybkie przekąski na imprezy i sylwestra

Satay chicken z sosem orzechowym: 

  • piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy, curry, czosnek granulowany, płatki chili, imbir, sok z limonki
  • 200ml mleczka kokosowego
  • solidna łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • sok z limonki
  • płatki chili, czosnek i imbir
  • kolendra lub pietruszka do posypania

 

Opis przygotowania:

Pierś z kurczaka przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką miodu, oliwą, curry, czosnkiem granulowanym, płatkami chili, imbirem i sokiem z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po kilku godzinach kurczaka nadziewamy na patyki do szaszłyków i wkładamy je do piekarnika na 20 minut – 200 stopni.

 

Sos orzechowy – opis przygotowania

Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło orzechowe,  miód, sos sojowy, sok z limonki i przyprawiamy czosnkiem, imbirem i chili. Wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.

 

Carpaccio z buraka:

  • ugotowane buraki
  • rukola
  • parmezan lub grana padano
  • orzechy włoskie
  • oliwa, sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Orzechy włoskie siekamy i ścieramy na tarce  grana padano. Buraki kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Na buraki dajemy rukolę następnie wszystko posypujemy grana padano i orzechami włoskimi. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Koreczki a’la caprese:

  • mini mozzarella
  • pomidory koktajlowe
  • świeża bazylia
  • oliwa, sól, pieprz, oregano

 

Opis przygotowania:

Pomidorki i mozzarellę mini kroimy na połówki. Na wykałaczki nadziewamy pomidora, listek bazylii, mozarellę, listek bazylii i jeszcze raz pomidora koktajlowego.

 

Gniecione, pieczone ziemniaki z dipem awokado:

  • ugotowane ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • kolendra lub pietruszka do posypania

 

Dip z awokado

- 1 dojrzałe awokado - sól, pieprz, czosnek, płatki chili, sok z limonki

 

Opis przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatamy szklanką,  polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Wszystko wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy ziemniaki natką pietruszki.


Dip z awokado - opis przygotowania

Dojrzałe awokado rozgniatamy i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, płatkami chili i sokiem z limonki.

 

SMACZNEGO! 🙂

 

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk

Kup dietę jesienną w promocyjnej cenie 🍁 KOD: J15 🍁