Satay chicken z sosem orzechowym:
- piersi z kurczaka
- sól, pieprz, łyżeczka miodu, łyżeczka oliwy, curry, czosnek granulowany, płatki chili, imbir, sok z limonki
- 200ml mleczka kokosowego
- solidna łyżka masła orzechowego
- łyżeczka miodu
- łyżka sosu sojowego
- sok z limonki
- płatki chili, czosnek i imbir
- kolendra lub pietruszka do posypania
Opis przygotowania:
Pierś z kurczaka przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką miodu, oliwą, curry, czosnkiem granulowanym, płatkami chili, imbirem i sokiem z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy. Zamarynowanego kurczaka odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po kilku godzinach kurczaka nadziewamy na patyki do szaszłyków i wkładamy je do piekarnika na 20 minut – 200 stopni.
Sos orzechowy – opis przygotowania
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy masło orzechowe, miód, sos sojowy, sok z limonki i przyprawiamy czosnkiem, imbirem i chili. Wszystko podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.
Carpaccio z buraka:
- ugotowane buraki
- rukola
- parmezan lub grana padano
- orzechy włoskie
- oliwa, sól, pieprz
Opis przygotowania:
Orzechy włoskie siekamy i ścieramy na tarce grana padano. Buraki kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Na buraki dajemy rukolę następnie wszystko posypujemy grana padano i orzechami włoskimi. Całość polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem.
Koreczki a’la caprese:
- mini mozzarella
- pomidory koktajlowe
- świeża bazylia
- oliwa, sól, pieprz, oregano
Opis przygotowania:
Pomidorki i mozzarellę mini kroimy na połówki. Na wykałaczki nadziewamy pomidora, listek bazylii, mozarellę, listek bazylii i jeszcze raz pomidora koktajlowego.
Gniecione, pieczone ziemniaki z dipem awokado:
- ugotowane ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
- kolendra lub pietruszka do posypania
Dip z awokado
- 1 dojrzałe awokado - sól, pieprz, czosnek, płatki chili, sok z limonki
Opis przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgniatamy szklanką, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Wszystko wkładamy do piekarnika na 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy ziemniaki natką pietruszki.
Dip z awokado - opis przygotowania
Dojrzałe awokado rozgniatamy i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, płatkami chili i sokiem z limonki.
SMACZNEGO! 🙂