Blog

Sałatka z figą i serem pleśniowym – przepis

Sezon na figi w pełni, więc czas wykorzystać je w swojej kuchni  Figi są doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń czy magnez.

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści rukoli
  • 3-4 figi
  • 15g orzechów włoskich
  • 40-50g sera z niebieską pleśnią
  • sos: 15g oliwy, łyżka miodu, sok z cytryny, sól, pieprz

 

Sałatka z figą i serem pleśniowym – opis przygotowania:

Do miski dodaj rukolę, pokrojone w ćwiartki figi, pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przygotuj sos: do miski dodaj oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podaj z pieczywem.

 

Wartości odżywcze (1 porcja):

Kaloryczność: 318kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 38g

SMACZNEGO! 🙂

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do mojego newslettera, aby być na bieżąco

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Koszyk