Blog
- Kolacje
- Dominika Hatala
Sałatka z figą i serem pleśniowym – przepis
Sezon na figi w pełni, więc czas wykorzystać je w swojej kuchni Figi są doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń czy magnez.
Składniki (2 porcje):
- 2 garści rukoli
- 3-4 figi
- 15g orzechów włoskich
- 40-50g sera z niebieską pleśnią
- sos: 15g oliwy, łyżka miodu, sok z cytryny, sól, pieprz
Sałatka z figą i serem pleśniowym – opis przygotowania:
Do miski dodaj rukolę, pokrojone w ćwiartki figi, pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przygotuj sos: do miski dodaj oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podaj z pieczywem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 318kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 38g
SMACZNEGO! 🙂
Udostępnij:
Dominika Hatala
Jestem Dyplomowanym Dietetykiem Klinicznym. Ukończyłam studia wyższe na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Kocham gotować i próbować nowych smaków. Mój blog powstał z myślą o tych, którzy szukają ciekawostek z dietetycznego świata oraz inspirujących przepisów na co dzień.
Najnowsza wiedza
Ostatnie przepisy
Sprawdź również
- Zapotrzebowanie kaloryczne kalkulator
- Dieta online
- Dieta przy refluksie
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta w depresji
- Dieta na dne moczanową
- Dieta lekkostrawna
- Dieta przeciwzapalna
- Dieta przy niedoczynności tarczycy
- Dieta przy zapaleniu wątroby
- Dieta hashimoto
- Dieta PCOS
- Dieta w cukrzycy typu 2
- Dieta insulinooporność
- Dieta bezglutenowa
- Dieta bez laktozy
- Dieta na nadciśnienie
- Dieta matki karmiącej
- Dieta wegańska
- Dieta obniżająca cholesterol