Sezon na figi w pełni, więc czas wykorzystać je w swojej kuchni Figi są doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak potas, wapń czy magnez.
Składniki (2 porcje):
- 2 garści rukoli
- 3-4 figi
- 15g orzechów włoskich
- 40-50g sera z niebieską pleśnią
- sos: 15g oliwy, łyżka miodu, sok z cytryny, sól, pieprz
Sałatka z figą i serem pleśniowym – opis przygotowania:
Do miski dodaj rukolę, pokrojone w ćwiartki figi, pokrojony w kostkę ser z niebieską pleśnią i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przygotuj sos: do miski dodaj oliwę, miód, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę. Podaj z pieczywem.
Wartości odżywcze (1 porcja):
Kaloryczność: 318kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 17g
Węglowodany: 38g